Ugljanin: Rešenje statusa Bošnjaka i Sandžaka ključni za izbore

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare da su status Sandžaka i Bošnjaka najvažniji za održavanje predstojećih izbora za nacionalne savete. On je naglasio da se BNV neće baviti izborima, da taj posao prepušta bošnjačkom narodu, nevladinim organizacijama i drugim ustanovama, odnosno odgovornim ljudima koji žele dobro sebi u budućnosti.

„Svi oni formiraće liste i izaći na izbore, oni koji budu imali najbolju listu dobiće našu podršku. Niko od nas se neće pojedinačno kandidovati niti praviti liste, mi smo pokazali šta znamo i šta hoćemo. Narod u Sandžaku najbolje zna ko može najbolje i najviše da učini za status Sandžaka i Bošnjaka. Mislim da će ključna stvar predstojećih izbora upravo biti rešavanje statusa Sandžaka i Bošnjaka“, rekao je Ugljanin.

On je najavio da se privodi kraju izrada žalbi na manjinske zakone koje pripremaju, kako je rekao, kompetentni stručnjaci, te da će žalbe biti predate ovih dana zvaničnom Beogradu.

Posebno je, kaže Ugljanin, zadovoljan projektom „Bosanski, jer smo Bošnjaci”, čija je realizacija u završnoj fazi, a koji je dao vidljive rezultate kod naroda koji živi u Sandžaku.

“To je jedan od najvažnijih i najvećih projekata. Realizovao se lako, diskretno i dostojanstveno, bez galame i uznemiravanja javnosti. Ovo je jedan od najkvalitetnijih projekata Bošnjačkog nacionalnog vijeća”, rekao je Ugljanin.

Podsetio je da je Bošnjačko nacionalno vijeće nedavno zatražilo od direktora i školskih odbora osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju da, u skladu sa zakonom, donesu odluke o promeni naziva tih obrazovnih ustanova i pre nove školske godine upute zahtev Ministarstvu prosvete za dobijanje saglasnosti za te odluke.

Prema predlogu BNV, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” trebalo bi da dobiju imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, Muhameda Hevaji Uskufija, Kulina bana, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*