Radovi na klizištu na putu Kalesija-Sapna, završetak moguć i prije roka

Radovi na sanaciji klizišta na lokalitetu “Pasji grobovi” na području općine Kalesija traju već petnaestak dana. Za to vrijeme put za općinu Sapna je u prekidu, a koriste se preporučeni alternativni pravci.

Za taj posao Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona izdvojila je 95.000 KM te nastoji u što kraćem roku okončati radove.

Zbog zastoja i povremenih kašnjenja, negoduju brojni posjetioci iz dijaspore, ali i mještani naselja u koja je preusmjeren saobraćaj za vrijeme radova na klizištu.

Novost je da bi danas, a najkasnije sutra, u promet trebala biti puštena jedna traka puta Kalesija – Sapna.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK-a Agan Delibajrić kazao je da je Rješenjem utvrđeno da se putnička, poluteretna vozila i autobusi kreću alternativnim pravcem Zukići – Jajići.

– Često dođe do ‘gužve’, a to je zbog pojačane frekvencije saobraćaja, jer su ljudi iz dijaspore na godišnjim odmorima – pojasnio je.

Vozači su uglavnom nezadovoljni zbog zastoja i gužvi, a blago nezadovoljstvo odabirom termina radova dijele i u općini Sapna.

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović pohvalio je saradnju sa Direkcijom regionalnih cesta TK-a te istakao da im je mnogo pomogla u protekle dvije godine.

– Međutim, rješavanje problema klizišta se itekako dotiče Opčine Sapna, jer je saglasnost za izvođenje radova i zatvaranje puta za Sapnu dato Općini Kalesija. Da smo se mi pitali, ne bi sanirali klizište u ovom periodu – kazao je.

Rok za izvođenje radova na klizištu na putu Kalesija – Sapna je 60 dana, iako će se Direkcija pokušati završiti radove u 30 dana.

Delibajrić je najavio da će danas u toku dana ili najkasnije sutra pustiti promet u jednoj traci na “Pasjim grobovima” uz svjetlosnu signalizaciju te da će se radovi uskoro privesti kraju.

Iz Direkcije navode da će nezadovoljnim mještanima sela kroz koje vodi alternativni pravac biti nadoknađena eventualna šteta na putu uzrokovana pojačanim prometom vozila. Naime po završetku radova na klizištu biće formirana komisija za procjenu šteta.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*