Italijanska policija u Sredozemnom moru uhapsila 11 Crnogoraca

Dvadeset tona hašiša vrijednog čak dvije stotine miliona eura pronađeno je u rezervoarima za gorivo broda sa zastavom Paname, koji je zaustavljen u međunarodnim vodama i praćen do Sicilije, navedeno je u izjavi talijanske policije. Cjelokupna posada od 11 osoba, svi iz Crne Gore, uhapšeni su zbog međunarodne trgovine drogom, saopćila je talijanska finansijska policija, prenosi Reuters.

Brod Remus je napustio Kanarska ostrva i zaputio se ka Egipatu i Turskoj, ali je radar broda isključen u blizini obale Sjeverne Afrike, što je izazvalo sumnje istražitelja. Sa odobrenjem panamskih vlasti, talijanska finansijska policija ga je zaplijenila u međunarodnim vodama 31. jula i ispratila u Palermo. Tamo su ispražnjeni rezervoari za gorivo, a hašiš je otkriven u smeđim torbama.

“Ponovo je potvrđeno da je Sredozemno more jedna od najvećih arterija na svijetu za ilegalnu trgovinu. Rezultati operacije su plod pažljivog sakupljanja obavještajnih podataka i analiza brodskih puteva”, navodi se u policijskom saopćenju.

Hašiš je vjerovatno bio namijenjen evropskom tržištu. Prema podacima Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), Maroko je jedan od najvećih proizvođača hašiša, koji se obično švercuje u Evropu preko Španije.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*