Tuka u Berlinu trči za finale na 800 metara

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka na Evropskom prvenstvu u Berlinu danas od 19:32 sati počinje borbu za finale u utrci na 800 metara. Tuka se nalazi u prvoj polufinalnoj grupi, a tri trkača koja zauzmu prva tri mjesta u grupi imaju osigurano mjesto u finalu.

Tuka je jučer u nimalo laganoj četvrtoj grupi zajedno s evropskim prvakom Adamom Kszczotom (Poljska), Gabrielom Tualom (Francuska), Markusom Einanom (Norveška), Danielom Rowdenom (Velika Britanij), Žanom Rudolfom (Slovenija), Eliottom Crestanom (Belgija) i Danielom Andujarom (Španija) zauzeo drugo mjesto što mu je osigralo učešće u polufinalu.

Naš atletičar je kroz cilj prošao s vremenom 1:46.47, a ispred njega bio je favorit Kszczot koji je imao vrijeme 1:46.31. Treće mjesto je pripalo Rowdenu zahvaljujući vremenu 1:46.59. Iz navedene grupe do polufinala je stigao i Andujar (1:46.99).

U polufinalu Tuka će za protivnike imati Andreasa Bubea (Danska), Jevhena Hutsola (Ukrajina), Guyja Learmontha (Velika Britanija), Saula Ordoneza (Španija), Andreasa Kramera (Švedska), Daniela Rowdena (Velika Britanija) i Mateusza Borkowskog (Poljska).

Plasman u finale izborit će po tri prvoplasirana trkača iz dvije polufinalne grupe te dva najbolja trkača u konkurenciji 10 preostalih trkača kada se zbroje obje grupe.

Nijedan od Tukinih konkurenata u svojoj karijeri na zvaničnim takmičenjima nije trčao ispod 1:43, a Tuka jeste, tako da on ima najbolje lično vrijeme u ovoj grupi (1:42.51).

Ipak, gledajući samo ovu sezonu, Ordonez (1:43.65), Learmonth (1:44.73), Rowden (1:44.97) i Kramer (1:45.03) su brži od Tuke koji je najbolji rezultat ove sezone zabilježio kada je sat otkucao 1:45.68.

Od Tuke bh. javnost uvijek očekuje najbolje rezultate, odnosno medalje. I sam Amel je svjestan da se od njega mnogo očekuje u Berlinu, a o tome je govorio u intervjuu za Klix.ba.

“Osjećam mali pritisak sam prema sebi. Postavio sam visoko ljestvicu 2015. godine istrčavši najbolje vrijeme u svijetu, tako da znam i sam koje su moje mogućnosti i gdje je moje mjesto u svjetskoj atletici. Želim biti među najboljim 800-metrašima svijeta i znam da to mogu. Ne mogu očekivati neko veoma dobro vrijeme na EP jer tu će biti taktičke trke, tu se ide samo na plasman. No, po završetku prvenstva posvetit ću se maksimalno mitinzima i na njima ću pokušati istrčati najbolje vrijeme ove godine”, rekao je Tuka.

Finalna utrka rezervirana je za subotu od 20:30 sati.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*