Njemačka donirala 190.000 eura za registraciju oružja OSBiH

Savezna Republika Njemačka donirala je 1.900 eura Bosni i Hercegovini za obilježavanje i registraciju oružja Oružanih snaga BiH, a sredstva će biti na raspolaganju ove godine.

Radi se o nastavku finansiranja u okviru Projekta ”Obilježavanje oružja” čije je trajanje planirano od 2017. do 2019. godine.

Otpavnik poslova a.i. Ambasade Republike Njemačke u BiH Christian Sedat koji je danas u Sarajevu potpisao Ugovor, u vezi s nastavkom ovog projekta, s Alexanderom Maierom, projekt menadžerom organizacije ”The HALO Trust” u BiH, je kazao da će sredstva biti korištena za opsežan popis zaliha u skladištima vojnog naoružanja te da će za taj posao biti obučeni timovi OSBiH.

– U okviru ovog projekta timovi će označavati malo oružje i lako naoružanje koje je u vlasništvu OSBiH. To oružje će biti uneseno u centralni registar i biti sastavni dio nacionalne bace podataka. Cijeli proces prati EUFOR – rekao je Sedat.

Dodao je da će program označavanja biti rađen u dvije faze, u tri godine, a da je prva faza već završena.

Maier je istakao da je projekt startao 2017. godine, iako je godinu ranije iskazana podrška za ovim aktivnostima.

– Smatram da je ovo primjer za kompletnu regiju. U prvom planu je označavanje oružja, ali i povećanje sigurnosti skladištenja oružja – istakao je Maier.

Dodao je da će u okviru projekta biti napravljena specijalna baza za registriranje, pored nabavke mašine za markiranje, što Ministarstvo odbrane BiH do sada nije imalo.

Projektne aktivnosti pohvalio je i EUFOR-ov specijalni savjetnik za municiju i naoružanje Martin Trachsler koji je naveo da već pet godina međunarodna zajednica podržava težnje Ministarstva odbrane BiH za reduciranje viškova municije i sigurno skladištenje.

– Nastojanja idu planirano, današnje potpisivanje ugovora u ovom procesu omogućava već započete težnje – rekao je Trachsler.

Njemačka je prošle godine, na početku projekta, donirala 150.000 eura za obilježavanje i registarciju oružja OSBiH.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*