Nova ‘obuća’ za konje koji vuku bečke fijakere

Svi koji su ikad posjetili glavni grad Austrije pamte ga i po turističkim fijakerima koji prometuju kroz sami centar Beča. No iako fijakeri puno pridonose turističkoj ponudi i zaradi austrijske prijestolnice, oni imaju i svoju negativnu stranu. Naime, željezne potkove koje su konji do sada nosili oštećuju asfalt i kaldrmu u 1. bečkom okrugu, a to Grad Beč na godišnjoj razini košta oko 700.000 eura.

Gradska je uprava stoga odlučila pokrenuti pilot projekt testiranja novih potkova načinjenih od čelika i plastike. Tako je 25 konja četiri  mjeseca isprobavalo nove potkove. Neke su zbog brzog trošenja morale biti zamijenjene vrlo brzo, a glavna zamjerka fijakerista svim plastičnim potkovama nedostatak je tipičnog zvuka konjskih kopita, zbog čega su fijakeri manje zamjetni i turistima i ostalim sudionicima prometa.

Fijakeristi i veterinari sada su u fazi evaluacije svih testiranih potkova, a nakon odluke koje će se potkove u buduće koristiti i policijski bi konji u Beču mogli dobiti “novu obuću”, priopćeno je na internetskim stranicama Inozemnih ureda Grada Beča.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*