Sarajevski aerodrom u julu oborio historijski rekord, opsluženo 160.000 putnika

U julu je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo ukupno 159.380 putnika, što predstavlja povećanje za 14 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Bitno je istaći da je ovim oboren rekord po pitanju broja opsluženih putnika u jednom mjesecu, najviše u povijesti aerodroma.

Broj obavljenih aviooperacija u mjesecu julu je 1.573, što je za 11 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U periodu od 1. januara do 31. jula 2018. godine opsluženo je ukupno 589.522 putnika, što je za 13 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj aviooperacija je 7.735, što je za 6 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“U kontekstu činjenice da su praktično dostignuti postojeći kapaciteti terminalne
zgrade, bitno je napomenuti da su ovi impozantni rezultati postignuti zahvaljujući
izuzetnom radnom angažmanu zaposlenika Aerodroma Sarajevo”, rečeno je za Klix.ba iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U ovom trenutku 17 redovnih aviokompanija obavlja operacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i određeni broj čarter kompanija koje obavljaju letove u toku ljetne sezone.

Prema prognozama, 2018. godina će biti rekordna za pomenuti aerodrom te se očekuje više od milion putnika.

Međunarodni aerodrom Sarajevo ubrzano radi na jačanju svojih kapaciteta, a uskoro će početi i radovi na fizičkom širenju prostora kroz dogradnju Terminala B.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Tokom svih ovih radova aerodrom će raditi i neće biti zastoja i izmjena u redovnom odvijanju saobraćaja.

Također, Međunarodni aerodrom Sarajevo je prošle godine započeo proces eksproprijacije zemljišta površine blizu 13.000 metara kvadratnih. U 2018. godini planiran je, kroz postupak eksproprijacije, odnosno kupoprodaje, otkup tri zemljišne cjeline, zemljište za proširenje platforme za parkiranje aviona, zemljište za proširenje zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja (tzv. STRIP) i zemljište za depo goriva, kazali su nam iz press službe aerodroma.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*