“GIKIL” nije dobio ekološku dozvolu

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH odbacilo je zahtjev za izdavanje ekološke dozvole postrojenju hemijske i koksne industrije “GIKIL” iz Lukavca. Ministarstvo u saopćenju ističe da ne može i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane deponija za zastarjele tehnologije, koje odbacuju razvijene zemlje svijeta.

“Naravno da su investicije i strana ulaganja potrebna i dobrodošla, ali postrojenja hemijske i koksne industrije kao što je ‘GIKIL’, kao i ostale industrijske djelatnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, moraju poštovati zakonom propisane uslove”, ističe se u saopštenju Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH.

Ministarstvo također ističe kako građani Lukavca i Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju.

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo posjetit će naredne sedmice Lukavac i još jednom podržati lokalnu zajednicu, nevladine organizacije i građane u njihovim opravdanim zahtjevima za rješavanje ekoloških problema i poboljšanja životne sredine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi istragu u vezi sa eksplozijom rezervoara i isticanjem onečišćene tekućine u “GIKIL-u” i dijelom u rijeku Spreču, 3. augusta, u kojoj su tri radnika povrijeđena, a u vodotoke ispuštene velike količine katrana i amonijačne vode.

Do nesreće je došlo tokom varenja na jednom od rezervoara prilikom čega je došlo do rasta pritiska, koji je uzrokovao i njegovo urušavanje.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona smatra da je stanje u “GIKIL-u” daleko od zakonitog rada u sferi zaštite na radu, zaštite okoline i javnog zdravlja. Od izdavanja prve okolinske dozvole 2009. godine, ocijenilo je Tužilaštvo, gotovo da nije učinjeno ništa na stvaranju uslova predviđenih dozvolom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*