Amerika u plamenu: Stotine požara bukte zemljom, očekuju se suhe oluje

U Americi je izbilo šest novih, velikih šumskih požara i sada trenutno bjesni više od stotinu vatrenih stihija, a očekuju se i novi koje će izazvati udarci munja na suvom terenu usljed visokih temperatura, saopćile su danas vlasti.
Prema podacima Nacionalnog Centra za koordinaciju rada agencija, više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce iz cijele Amerike i skoro 140 iz Australije i Novog Zelanda bori se protiv požara koji su do sada uništili više od 1,6 miliona hektara zemljišta.

“Očekujemo pojave novih požara”, rekao je meteorolog iz Centra za predviđanje oluja pri Nacionalnoj meteorološkoj službi u Oklahomi Džeremi Grejms.

Prema njegovim riječima, takozvane suhe oluje koje sa sobom nose udare munja, ali vrlo malo kiše najavljene su u dijelovima Stjenovitih planina dok su i na sjeverozapadu SAD povoljni vremenski uslovi za širenje požara zbog jakih vjetrova i relativno niske vlažnosti.

Požari su zahvatili savezne države od Washingtona do Novog Meksika, a najteže je pogođena Kalifornija.

Osam osoba poginulo je u požaru “Kar” nedaleko od Redinga na sjeveru Kalifornije. U tom požaru uništeno je 198.873 hektara zemljišta i skoro 1.100 kuća.

Na oko 160 kilometara jugozapadno od požara “Kar” blizu 3.500 vatrogasaca biri se sa požarom “Mendosino” ukojem je uništeno 328.226 hektara zemljišta i od juče ta vatrena stihija je zvanično najveća ikad zabilježena u Kaliforniji.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*