(VIDEO) Samostalni sindikat hemije i nemetala FBiH o stanju u GIKIL-u

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala  u FBiH na današnjoj je sjednici Predsjedništva UO razmatrao okolnosti pod kojima se 3. Avgusta  desila  nesreća u GIKILu u kojoj je povrijeđeno 7 radnika, od kojih jedan teže. Među zaključcima usvojenim na sjednici je da su uslovi u kojima rade radnici GIKILa, izuzetno loši sa stanovišta zaštite na radu i mora se  daleko više povesti računa o uslovima na radu i zaštiti radnih mjesta, istakla je Kata Iveljić,  predsjedavajuća UO Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBIH.

Usvojen je i zaključak da se ispita uzrok nesreće i uputi zahtjev federalnoj i kantonalnoj inspekciji  za zaštitu na radu  za dostavu zapisnikasa mjesta uviđaja radi informisanosti i poduzimanja daljih mjera u zaštiti radnika na svakom radnom mjestu. Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a o odgovornim za ovu situaciju u GIKILU smatra sve vlade TK I Federacije, kao i GSHL, koji je, kako je istakao  u stečaju.

Iz Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBIH poručilim su i da odgovorni za uzrok ove nesreće moraju biti procesuirani , te da se moraju obezbijediti novčana sredstva i investirati u modernizaciju svakog radnog mjesta  za očuvanja zdravlja i života radnika GIKIL-a i zaštite životne okoline. Traže i održavanje sastanka sa Federalnom i Kantonalnom vladom o temi „Uslovi rada u kojima rade radnici GIKILa i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*