Francuska od iduće godine uvodi kazne za nerecikliranu plastiku

Francuska planira sljedeće godine uvesti kaznene mjere koje će povećati cijene potrošačke robe ukoliko je zapakovana u nerecikliranu plastičnu ambalažu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva zaštite okoliša su naveli da su pomenute mjere dio paketa koji Vlada planira implementirati narednih godina.

Brune Poirson, državna sekretarka za ekološku tranziciju, istakla je da dio paketa čini i uvođenje sistema naknada za plastične boce.

“Nije dovoljno tek objaviti rat plastici. Moramo transformisati francusku ekonomiju”, rekla je Poirson za francuske medije.

Prema novim planovima, proizvodi u recikliranoj plastičnoj ambalaži mogli bi biti i do 10 posto jeftiniji, a oni koji sadrže nerecikliranu plastiku i do 10 posto skuplji.

“Ako bude postajala mogućnost izbora između dviju plastičnih boca, od reciklirane, odnosno nereciklirane plastike, ona prva bit će jeftinija”, kazala je Poirson.

Francuska vlada također želi povećati porez na ukopavanje smeća na odlagalištima i istovremeno smanjiti poreze na poslove recikliranja, nadajući se da će time riješiti sve veći problem ogromnih količina plastika koje završavaju u okeanima.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*