NSRS o Izvještaju Komisije za Srebrenicu

Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, danas će biti razmatrana na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, u Banjaluci.

Raspravu o ovoj tački zatražio je predsjednik RS Milorad Dodik, koji će se na zasjedanju obratiti poslanicima, uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.

Ovoj, 29. posebnoj sjednici, prisustvovaće bivši premijer RS Dragan Mikerević, čije će obraćanje trajati 10 minuta.

Vlada RS-a, čiji je premijer bio Mikerević, usvojila je 2004. godine Izvještaj Komisije za Srebrenicu, te je on pozvan da se obrati parlamentu kao direktni akter tih događanja, kao i članovi Vladine Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Protiv održavanja ove sjednice su bošnjački poslanici, koji podsjećaju da se u Srebrenici dogodio genocid, te će, kako su rekli, svoje izlaganje potkrijepiti utvrđenim činjenicama.

Dodik nije pozvao bošnjačke poslanike na konsultacije uoči posebnog zasjedanja, a nije se odazvala ni opozicija, koja smatra da predsjednik RS ovu temu koristi u predizborne svrhe.

U Izvještaju o radu i rezultatima komisije, piše da Komisija, kao “ad hoc” tijelo nema nikakve operativne nadležnosti u smislu provođenja naloga Doma za ljudska prava i Odluke Vlade RS-a, a koji se odnose na provođenje istražnih i drugih radnji.

“U tom smislu apsolutno se smatraju ništavnim rezultati rada Komisije”, dodaje se u, kako je navedeno, “Izvještaju o radu i rezultatima te komisije”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*