BiH dobila podršku Merkel za kandidatski status i aktivaciju MAP-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je veoma značajnom jučerašnju posjetu Berlinu, gdje je sa kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o euroatlantskim integracijama, ekonomskoj saradnji, stabilnosti zapadnog Balkana i drugim temama.

Sumirajući utiske s ovog sastanka, Zvizdić je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu ustvrdio da je Njemačka, a posebno kancelarka Merkel, jedan od najvažnijih faktora za obnovljeni evropski pristup zapadnom Balkanu, a posebno BiH.

– U tom smislu treba posebno podvući da bez ličnog angažmana gospođe Merkel, bez pokretanja njemačko-britanske inicijative ne bi bilo moguće snažno dinamizirati proces evropskih integracija u BiH – kazao je Zvizdić.

Tokom posjete, kako navodi, zahvalio je Merkel na pokretanju ove inicijative, ali i Berlinskog procesa.

– Ta dva procesa omogućili su BiH da poslije dugog perioda potpune blokade i zastoja na evropskom i NATO putu obnovi evropsku energiju, da snažno ubrzamo i dinamiziramo proces evropskih integracija, a da kroz Berlinski proces i dobivanje velikog broja projekata, pogotovo iz oblasti transportne infrastrukture, stvorimo vrlo ozbiljne pretpostavke za ekonomski rast i razvoj, ne samo BiH, nego i kompletnog zapadnog Balkana – pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, relevantne evropske institucije prepoznale su napore Vijeća ministara BiH, koje se ispostavlja kao ključni generator svih evropskih i pozitivnih procesa u ovom mandatu.

Zvizdić pojašnjava kako je kancelarka Merkel iznijela očekivanja da BiH u ovom mandatu Evropske komisije može dostići ključni cilj koje su i Vijeće ministara i druge bh. institucije stavile u prioritet svog djelovanja – dobiti kandidatski status.

– Za to nam, naravno, treba završetak dodatnih pitanja, i mislim da ćemo to uspješno i završiti – poručio je Zvizdić.

Ponovio je jučerašnje riječi kancelarke Merkel da postoje dobri uvjeti i preduvjeti da proces aktivacije MAP-a bude završen do kraja ove godine.

– Dakle, aktivacija MAP-a, kao naredni korak ka NATO integracijama i dobivanje kandidatskog statusa bi bile dvije najvažnije suštinske poruke za BiH, ali u konačnici i za čitav region, jer te aktivnosti sa sobom nose onaj očekivani mometum o kojem svi govorimo, a to je pitanje očuvanja stabilnosti na ovome prostoru, očuvanja evropske perspektive i naravno omogućavanje daljeg ekonomskog razvoja – naglašava Zvizdić.

S njemačkom kancelarkom razgovarao je i o pitanjima sigurnosti i stabilnosti u BiH i kompletnom regionu.

– U tom smislu sam ja istakao ono što je BiH pozitivno uradila u proteklih nekoliko godina, a bilo je vezano za uspješnu borbu protiv terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma. Činjenica je da je očuvana ukupna društvena i sigurnosna stabilnost u BiH, ali naravno postavljeno je pitanje prije svega neusvajanja zakona o krivičnom postupku – kazao je Zvizdić.

I kancelarka Merkel na jučerašnjoj press konferenciji je poručila da je neprihvatljivo da u najkraćem mogućem roku ne bude usvojena ona verzija ovog zakona koja je usklađena s međunarodnim standardima i kojoj su podršku dale ambadase akreditirane u BiH, ali i sve druge međunarodne relevantne institucije.

– Dakle, zakon koji će očuvati dalju neovisnost pravosuđa BiH, pogotovo na državnom nivou i omogućiti nam efikasnu borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije – napominje Zvizdić.

Evropske zemlje, kako ističe, žele da vide ne samo deklarativno, već i praktično opredjeljenje BiH da jača vladavinu prava i bori se protiv kriminala i korupcije.

– Strani investitori, koji su u fokusu našeg interesa, ako želimo dalje ekonomski da razvijamo našu državu, naravno da očekuju neophodnu pravnu sigurnost, kao što je ona neophodna i za sve građane BiH, ali i u međusobnoj saradnji BiH sa EU – navodi Zvizdić.

Ponavlja da zakon o krivičnom postupku treba biti usvojen u najkraćem mogućem roku, kao vrlo jasno opredjeljenje BiH za jačanje vladavine prava, preuzimanje pravne stečevine EU, ali i praktično opredjeljenje za borbu protiv kriminala i korupcije.

Kancelarku Merkel upoznao je s relevantnim podacima koji ukazuju na povećan priliv migranata u BiH.

– Konstatovali smo da je BiH samo tranzitna zemlja na migrantskoj ruti, obzirom na činjenicu da migranti žele da idu u zemlje zapadne Evrope. Migranti u BiH ulaze iz zemalja EU i u tom smislu imamo jasna i čvrsta obećanja da će EU i dalje nastaviti pomagati BiH u rješavanju pitanja povećanog broja migranata – kazao je Zvizdić.

Pozvao je sve da se ovo pitanje na neki način odvoji od dnevnopolitičkih prepucavanja i od vođenja predizborne kampanje.

– Ovo je vrlo ozbiljno pitanje kojem smo mi kao Vijeće ministara vrlo ozbiljno posvećeni i mislim da u saradnji sa svim drugim nivoima vlasti možemo i dalje vrlo uspješno i efikasno riješiti pitanje povećanog broja migranata u BiH – rekao je Zvizdić.

Dodao je da je Predsjedništvo BiH prije dva dana odobrilo IPA sredstva vezano za migrantsku krizu, a radi se o šest miliona eura koji će biti usmjereni za dalje opremanje i jačanje kapaciteta Granične policije i opremanje definiranih migrantskih centara u kojima će biti smješteni migranti koji dolaze u BiH.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*