Mostar: Danas sjednica o Zakonu o demobilisanim borcima

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravu demobilisanih boraca u domovima Parlamenta FBiH će, zajedno s predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, danas održati sjednicu u Mostaru.

“Na osnovu zaključka koji je usvojen na četvrtoj sjednici Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, održane 9.8.2018. godine, zakazujem sjednicu Komisije u petak 17.8.2018. godine s početkom u 14 sati u zgradu Vlade FBiH u Mostaru”, saopćio je predsjednik Komisije Jasenko Tufekčić.

Kako je objašnjeno, sjednici će prisustvovati rukovodstvo federalne vlade, kao i rukovodstvo oba doma Parlamenta FBiH.

Komisija je prošle sedmice dala prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

“Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda”, kazao je tada Tufekčić.

Borci su, međutim, nezadovljni predloženim tekstom, te smatraju da su nakon 15 mjesečne borbe, prevareni i da su vraćeni na početak.

Smatraju da na posljednjoj sjednici Komisije za usaglašavanje Zakona o pravima demobiliziranih boraca  u Mostaru (od 9. augusta) ništa nije usvojeno,da su svi amnadmani boraca izmijenjeni, te da predloženi tekst nije njihov tekst, niti ono što su zaista tražili.

“Tufekčić  je sve naše amandmane preinačio i to ne liči na naše amanadmane. To je Salkin zakon. Svrha ovog svega je da se Zakon ne donese . Ovakav se sigurno neće donijeti”, izjavio je na pres konferec niji koju su sazvali borci u Sarajevu (13.8.2018. op.a.) predstavnik boraca Hamza Krkalić.

Borci od svojih zahtjeva neće odustati, te najavljuju nove proteste.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*