1708_kinezi

Kineski dan zaljubljenih obilježen u Banja Luci

Kinezi imaju dan posvećen ljubavi, slavi se 7. jula po lunarnom kalendaru i obilježava drugačije nego u zapadnim zemljama. Konfucijev institut u Banja Luci je sa svojim polaznicima danas proslavio kineski dan zaljubljenih.

Polaznici su predstavili i priču o Safikadi te uporedili ovu legendu o zabranjenoj ljubavi sa Zhe Nu legendom iz Kine, a predstavljeno je i tradicionalno kinesko vjenčanje.

O ovom prazniku postoji poznata legenda o Niu Langu i Dži Nu. Dži Nu (u prevodu sa kineskog njeno ime znači pletilja) bila je vila, a Niu Lang običan čovjek. Njihova ljubav je bila silna pa su se vjenčali, iako je ljubav vile i običnog smrtnika bila zabranjena. Zbog toga su kažnjeni i morali su da se razdvoje. Legenda kaže da su zbog toga toliko tugovali da su se oboje pretvorili u zvijezde Niu Lang i Dži Nu, koje sijaju na dvije obale Srebrne rijeke, kako u Kini zovu Mliječni put. Na sjevernoj hemisferi ovaj svjetlosni trag najbolje se vidi tokom ljetnih mjeseci pa je možda baš zato nastala priča da se svake godine uoči 7. jula po lunarnom kalendaru Niu Lang i Dži Nu sastaju na Nebeskom mostu.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*