Refugees arrive at the train station in Saalfeld, central Germany, Saturday, Sept. 5, 2015. Hundreds of refugees arrived in a train from Munich to be transported by busses to an accomodation centre. (AP Photo/Jens Meyer)

Njemačka postigla sporazum s Grčkom o vraćanju migranata

Njemačka je postigla sporazum s Grčkom o vraćanju migranata u tu mediteransku zemlju ukoliko su se oni već prijavili za azil u toj zemlji, saopćila je u petak glasnogovornica njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Prošle su sedmice Njemačka i Španija postigle sličan sporazum o vraćanju migranata. Oba sporazuma uslijedila su nakon sporenja između konzervativaca kancelarke Merkel  i njihovih bavarskih saveznika oko vraćanja migranata koje ih je skoro podijelilo i oborilo vladu.

– Postigli smo sporazum s Grčkom – izjavila je glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslva Eleonore Petermann na konferenciji za novinare, dodajući da neće biti u prilici da objavi bilo kakve detalje prije zvaničnog potpisivanja sporazuma.

Ona je, međutim, kazala da će, kao i španska, grčka vlada raditi s migrantima koji ulaze preko njemačke granice s Austrijom, i da će Njemačka biti u stanju da vrati migrante u Grčku u roku od 48 sati.

Također je kazala da je Njemačka u “veoma uznapredovalim pregovorima” s italijanskom vladom i kako se očekuje da će sporazum između dvije zemlje biti postignut. Prošlog je petka Petermann izjavila da su i Italija i Grčka uputile kontra zahtijeve.

Sporazumu vjerovatno neće imati posljedica po brojne migrante. Brojke iz njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da se od sredine juna oko 150 ljudi koji su primjećeni da ulaze u Njemačku iz Austrije već prijavilo za azil u drugim članicama EU.

Više od 1,6 miliona migranata stiglo je u Njemačku od sredine 2014., izazivajući napetosti i doprinoseći jačanju popularnosti ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Merkel je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. da prihvati stotine hiljada migranata kao humanitarnu nužnost, ali je otada najavljivala da će spriječiti ponavljanje takvog priliva migranata.

Govoreći nakon postizanja sporazuma s Grčkom, ona je izjavila na konferenciji za novinare: “Dobro je da smo ostvarili rezultat”, prenosi Reuters.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.