Screenshot_4

Vijeće za štampu započinje realizaciju projekta „STOP! Govor mržnje 2018“

Vijeće za štampu u BiH započinje realizaciju projekta „STOP! Govor mržnje 2018“, u saradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru – IWPR i Media Content Management – MCM, u periodu od augusta do decembra ove godine.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i USAID.

Cilj projekta jeste praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca Internet portala, što je jedan od gorućih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za štampu u BiH će pratiti komentare posjetilaca portala: klix.ba, nezavisne.com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka „Stop! Govor mržnje“ ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje  krivično djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji sa govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banovani, u nekim slulčajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu pomijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za štampu u BiH uspješno je realizovalo kampanju „Stop! Govor Mržnje“ u toku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratak period nakon izbora. Tim monitora Vijeća za štampu tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH,  postavljajući  znak „Stop!  Govor  mržnje“,  kako  bi podsjetili  ili  informisali  posjetioce  portala  da  govor  mržnje  nije  sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionisana u skladu sa krivičnim zakonima u BiH, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*