Civilna zaštita: Zbog požara zabraniti pristup građanima deponiji u Goraždu

Podsjetimo da su na spriječavanju širenja požara danonoćno angažovani pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i uposlenici JKP “6.mart”.

Tokom vanredne sjednice štaba, građanima su izdate preporuke da se ne izlažu udisanju dima od nepoznatih supstanci koje se odlažu na deponiji, a naglašena je potreba obezbjeđenja deponije u smislu zabrane pristupa građanima, koji se direktno izlažu zarazi.

“Opasnostima po zdravlje posebno su izloženi stanovnici koji žive u naseljima u blizini deponije, ali i ostali građani Goražda”, rečeno je tokom sastanka.

Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde izdao je preporuke za zaštitu stanovništva, posebno hroničnih odnosno respiratornih i kardiovaskularnih bolesnika koji se, koliko je moguće, ne trebaju izlagati dimu, a mjera opreza u tom smislu trebaju se pridržavati i ostali građani.

Pomoćnica gradonačelnika za poslove Civilne zaštite Grada Goražda Samira Drakovac istakla je potrebu obezbjeđenja adekvatne menahizacije i zemlje, kako bi se zatrpalo žarište. U tom smislu dogovoreno je da Ministarstvo privrede u saradnji sa JP Bosanskopodrinjske šume pokuša obezbjediti dovoljne količine zemlje, jer se požar više ne može gasiti vodom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*