Entitetski savezi predložili izlaz iz krize u kojoj se nalazi Rukometni savez BiH

Upravni odbori RS Federacije BiH i Republike Srpske kao osnivači i sastavnice RS BiH su na sastanku koji održan u Doboju 14. augusta jednoglasno zaključili da preko 5.000 rukometašica i rukometaša u BiH ne smiju biti taoci nagomilanih problema u RS BiH, nego da se natjecanja i reprezentativne aktivnosti moraju odvijati normalno dok se rješavaju problemi u savezu.

U tom cilju je usuglašen koncept koji podrazumijeva osnivanje dva udruženja i to jedno za klupska natjecanja na razini BiH, a drugo za rad reprezentacija. Osnivači oba udruženja bi bili RS BiH, RS FBiH i RS RS.

Udruženja bi bila registrirana kao samostalne pravne osobe i imale bi svoj ID broj, svoj žiro-račun te potrebne organe i tijela.

Zadatak jednog udruženja bi bio da u najkraćem roku osiguraju uvjete za početak natjecanja za rukometašice i rukometaše u Premijer ligi BiH, u Kupu BiH te u natjecanjima mlađih dobnih skupina na razini BiH. Udruženje bi vodilo sve aktivnosti oko organizacije i provođenja ovih natjecanja.

Drugo udruženje bi imalo zadatak osigurati uvjete, organizirati i provoditi sve aktivnosti oko svih ženskih i muških rukometnih reprezentacija BiH.

Oba udruženja bi djelovala u okviru RS BiH i pod nadzorom UO RS BiH (Nadzorni odbor bi činili predsjednik i dva dopredsjednika RS BiH). Udruženja bi prestala sa radom onog trenutka kada RS BiH bude funkcionirao u punom kapacitetu i sa raspoloživim ID brojem i aktivnim i odblokiranim žiro-računom.

Jednoglasan zaključak sastanka u Doboju jeste da bi i svi članovi UO RS BiH trebali uključiti i podržati osnivanje i rad oba udruženja jer udruženja trebaju biti “alat” RS BiH kojim će osigurati normalne rukometne aktivnosti na parketu, dok se rješavaju nagomilani problemi u savezu.

Apsolutno se odbacuju bilo kakve insinuacije o stvaranju paralelnog sustava što se vidi i iz zaključka da udruženja ne bi formirala komisije niti druga radna tijela koja već postoje u RS BiH nego bi samo osigurali uvjete da ta radna tijela i komisije rade svoj posao te iz činjenice da bi udruženja prestala sa radom u trenutku pune funkcionalnosti RS BiH.

Zbog evidentne neaktivnosti određenog broja članova UO RS BiH te činjenice da su generalni sekretar i četiri člana UO RS BiH podnijeli ostavke, a još četiri da su stavili mandate na raspolaganje Skupštini RS BiH, na sastanku u Doboju je zaključeno da bi bilo neophodno organizirati izvanrednu sjednicu Skupštine RS BiH na kojoj bi se donijela oduka o prihvaćanju ili povlačenju ostavki kako bi se stvorili uvjeti za normalan rad UO RS BiH koji je sada blokiran zbog ostavki.

Iz svih navedenih razloga UO RS RS i UO RS FBiH kao osnivači RS BiH, apeliraju na sve članove UO RS BiH te sve članove Skupštine RS BiH da se odazovu izvanrednoj sjednici Skupštine RS BiH koja će se održati dana 26.augusta sa početkom u 12 sati u hotelu Hollywood na Ilidži.

Jednoglasan je stav da će svaki izostanak sa sjednice biti svjesno daljnje blokiranje svih aktivnosti na normalizaciji stanja u RS BiH. Zbog toga će se imenom i prezimenom javno objaviti svi oni koji na taj način nastave blokadu rada RS BiH, stoji u saopćenju kojeg potpisuju predsjednici RS FBiH i RS RS Asim Šahman i Marinko Umičević.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*