Salkić: Vlada RS, povlačenjem Izvještava o Srebrenici, prekršila Ustav

Vlada bh. entiteta Republika Srpska je stavljanjem van snage izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine, a pozivajući se na zasjedanje NSRS, prekršila Ustav entiteta i ustavnu proceduru donošenja zakona, izjavio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Salkić je naglasio da zaključci koje je usvojila NSRS još uvijek nisu stupili na snagu, jer se o njima nije izjasnilo Vijeće naroda u Ustavom predviđenoj proceduri, pa Vlada nije smjela da ih provede.

Potpredsjednik RS smatra da preuranjena odluka Vlade, koja je prije okončanja parlamentarne procedure odbacila Izvještaj o Srebrenici, znači pritisak na Ustavni sud entiteta da mora pratiti njene stavove. Istovremeno, ovakvim ponašanjem, vlada u odlasku želi trasirati put novoj vladi kako da se ponaša i u kojem pravcu mora da djeluje.

“Potpuno je pogrešno razmišljanje nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika da je ovo predizborno djelovanje Milorada Dodika, njegove vlade i skupštine. Ovo je nastavak strateškog djelovanja vlasti ovog entiteta na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine mirnodopskim metodama”, tvrdi Salkić.

Cilj je stvaranje nemoguće države

Kaže da je cilj ove vlasti stvaranje ambijenta nemoguće države sa konačnim ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Zbog toga, smatra Salkić, šire se nacionalizam, netrpeljivost, mržnja i provodi završna faza genocida, koja uključuje negiranje zločina, umanjivanje broja žrtava, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava.

Ističe se i da vlast u entitetu RS godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba uključujući i kršenje međunarodnog prava, osporavajući Bošnjacima naziv jezika i obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

“Krajnje je vrijeme da domaće pravosudne institucije poduzmu korake predviđene domaćim zakonima za sprečavanje širenja vjerske i nacionalne mržnje, sprečavanje nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i drugih sudova, onemogućavanje negiranje genocida, sprečavanje ugrožavanje mira i nepoštivanja Ustava entiteta i države Bosne i Hercegovine”, poručio je Salkić.

On je rekao da bi predstavnici međunarodne zajednice, naše države, ali i prijatelji Bosne i Hercegovine, trebalo da preduzmu korake ka izolacije i kažnjavanja institucija i pojedinaca u bh. entitetu RS, koji ne poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova, negiraju genocid i veličaju ratne zločince, šire mržnju, krše međunarodno pravo, koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

Salkić smatra da sve ove korake treba preduzeti dok ne bude kasno za sve građane ove zemlje, jer vlast, na čelu sa Miloradom Dodikom, “spremna je učiniti puno više, nego što mi možemo i zamisliti, a potpomognuta je faktorima izvan Bosne i Hercegovine”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*