Počinje 19. Mediteran Film Festival

U Širokom Brijegu večeras počinje 19. Mediteran Film Festival (MFF), jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji, a trajaće do 25. avgusta. Program u takmičarskoj konkurenciji donosi 20 dokumentarnih filmova, deset filmova u kategoriji kratkometražnog do 30 minuta, te deset u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

Festival će večeras, u 21.00 sat, otvoriti dokumentarni film “Sestre”, režisera Zdenka Jurilja, koji će biti prikazan u programu “Domaćih autora”. Uz ovaj, u off-programu domaćih autora, 24. avgusta biće prikazan i film “Putevi duhana”, režisera Mirka Pivčevića.

Na ceremoniji otvaranja, biće upriličena i projekcija filma iz MFF radionice, koji su pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci, polaznici ovih radionica, zajedno sa kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

U saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prvog dana festivala biće prikazano osam filmova, u okviru akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH”. Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima širom svijeta, saopšteno je iz MFF-a.

Nastavlja se i saradnja sa najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, koja će u programu Adria predstaviti dokumentarac “U slučaju rata”. MFF Fora, najmlađi program Mediteran Film Festivala, mladim ljubiteljima sedme umjetnosti ove godine nudi projekcije filmova “Coco i velika tajna” te “Leo da Vinci: Misija Mona Lisa”.

Uz tradicionalni dokumentarni program u takmičarskoj konkurenciji, novost ovogodišnjeg festivala jeste program “U fokusu”, u kojem će biti prikazana najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. “U fokusu” je riječ o dinamičnoj i raznovrsnoj selekciji od sedam filmova koji su po mišljenju selektora festivala, Zdravka Mustaća, već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

U petak, 24. avgusta na otvorenom kinu biće prikazan igrani film Nevia Marasovića, “Comic Sans”, sa Jankom Popovićem Volarićem i Zlatkom Burićem u naslovnim ulogama, koji na velika platna donosi filmsku priču punu emocija i smiješnih životnih situacija.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šestoročlanog žirija, koji će 25. avgusta izabrati pobjednike 19. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvoriće igrani film hrvatskog režisera Ivana Salaja, “Osmi povjerenik”.

Neizostavni dio Mediteranskog festivala, uz mnogobrojne filmske sadržaje, jeste opuštena atmosfera i dobra zabava, filmski kvizovi, radionice, bogate nagrade i partiji na festivalskom trgu u središtu Širokog Brijega, najavili su organizatori MFF-a.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*