Naučnici potvrdili postojanje leda na oba pola na Mjesecu

Na površini Mjeseca definitivno postoji vodeni led, tvrdi se u naučnom radu objavljenom u naučnom listu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Do sada je postojanje leda na Mjesecu bilo samo hipotetički, ali on je pronađen na oba Mjesečeva pola pomoću indijske letjelice Chandrayaan-1 koja je kružila oko našeg prirodnog satelita 2008. i 2009. godine.

Na južnom polu led se nalazi isključivo u kraterima do kojih sunčeva svjetlost ne dopire, dok je na sjevernom led mnogo rasprostranjeniji.

Temperature tokom dana na Mjesecu dostižu i preko 100 stepeni Celzijusa, ali s obzirom da je njegov nagib samo 1,54 stepena, područja oko polova su u vječitom mraku i tamo je temperatura konstantno oko -157 stepeni, te je stoga postojanje leda omogućeno.

Potvrda postojanja leda na površini Mjeseca je izuzetno važna za buduće misije, s obzirom na to da bi se njegovim topljenjem mogla dobiti stvar neophodna za život ljudi – voda.

Osim vode koju bi mogli budući astronauti piti na površini Mjeseca u potencijalnim lunarnim bazama, ona bi se mogla razdvajanjem vodika i kisika koristiti za pravljenje pogonskog goriva za letjelice. Također, dobijeni kisik bi se mogao koristiti i za disanje astronauta.

(Vijesti.ba / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*