Mnogi su u strahu od uboda stršljena, a ne znaju da se lako mogu zaštititi

Mnogi od nas kupuju razne proizvode pune hemikalija kako bi otjerali komarce, stršljene i sl. Ipak, ti proizvodi su štetni i po naše zdravlje. Ovdje ćemo vam dati neke korisne savjete kako da spriječite te probleme:

Mreža za prozore: Kako biste mogli fino otvoriti prozore bez razmišljanja da li će neki insekt ući, stavite mrežu, pa ćete tada biti bez brige. Tako insekti neće moći proći.

Efikasna metoda za rješavanje ovih insekata jeste da na plastične boce zalijepite lijepak za hvatanje miševa, kao i slatko nekog voća (može poslužiti i sok). Ova metoda je efikasna ali morate paziti sa lijepkom jer možete dovesti i sebe u opasnost.
Ono što vam može pomoći jesu eterična ulja, npr. eterično ulje lavande će uspješno otjerati insekte, te pacove. Potrebno je samo da u špric bocu naspete malo tog ulja i pomiješate sa vodom. Potom pošpricajte po domu.

Kada roštiljate, a želite da otjerate komarce i ostale insekte, samo na vatru bacite malo ruzmarina. Miris će ih otjerati.

Može vam poslužiti eterično ulje nane, koje ćete isto tako pomiješati sa vodom kao i u slučaju sa lavandom. Pošpricate površine i to je to.

Sirće vam isto tako može poslužiti, tako što ga naspete u posudu i ostavite. Miris će otjerati stršljene, komarce i ostale nezvane goste.

(RTV7/Mojportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*