Odlično jelo i za doručak i večeru: Kako napraviti savršenu grčku španakopitu

Kako biste napravili savršenu španakopitu, za početak su vam potrebni listovi špinata. Važno je naglasiti kako pita neće biti jednako dobra s pasiranim špinatom. Ukoliko nemate svježeg špinata, i zaleđeni će dobro doći, ali ga je potrebno odlediti prije pripreme pite.
Za španakopitu su vam potrebni jedan kilogram špinata, 250 grama jufki, sol, dvije čajne kašike maslinovog ulja, jedan crveni luk, četiri mlada luka, 300 grama izmrvljenog feta sira, 25 grama kopra, 20 grama mente, tri isjeckane grančice origana, 50 grama bulgur pšenice, dva istučena jaja, naribanu koru jednog limuna, muškatni oraščić i ulje.

Špinat prije pripreme dobro operite, iscijedite i isjeckajte na krupnije komade. Stavite ga u cjediljku i posolite te dodatno promiješajte dok ne iscijedite iz njega sav višak vode.

Lagano prepržite crveni luk, a poslije njega i mladi luk. Zatim sve stavite u veliku zdjelu sa sirom i bulgar pšenicom. Špinat prije stavljanja u zdjelu ponovo iscijedite rukama.

U zdjelu potom dodajte jaje, koru limuna, muškatni poraščić, metu, kopar, origano i sve izmiješajte. Kuhari preporučuju kako je smjesu najbolje miješati rukama.

Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Tepsiju dimenzija 30 centimetara x 25 centimetara premažite maslinovim uljem i obložite s pola jufki. Svaku jufku prilikom redanja premažite maslinovim uljem. Najbolje je koristiti ulje u spreju ili četkicu. Također pazite da previše ne stisnete jufke jednu uz drugu. Višak jufki ostaite preko tepsije.
Smjesu iz zdjele zatim sipajte preko jufki u tepsiju te ponovite proces redanja ostatka jufki i s gornje strane. Upakujte španakopitu s viškom jufki koji je ostao preko tepsije. Pitu prije pečenja pospite s još ulja te izrežite na komade po želji.
Španakopitu je potrebno peći između 30 i 40 minuta, sve dok ne dobije zlatnu boju.

Možete je servirati toplu ili hladnu uz dodatni sir ili pavlaku, a odlična je uz paradajz salatu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*