U distriktu Cal, u turskom Denizliju održana je trka ovaca preko vode. Tradicija je duga 845 godina, zbog čega je ovaj događaj uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine ( Sebahatdin Zeyrek - Anadolu Agency )

Tradicija stara 845 godina: U Turskoj održana trka ovaca

U distriktu Cal, u turskom Denizliju održana je trka ovaca preko vode. Tradicija je duga 845 godina, zbog čega je ovaj događaj uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, javlja Anadolu Agency (AA).

Trka je počela u jutarnjim satima, a učestvovao je 51 pastir sa ovcama.

Poznati su i pobjednici, a najuspješnijima uručene su vrijedne nagrade.

Pastiri iz nekoliko okolnih gradova su nekoliko dana ranije počeli pripreme svojih ovaca koje su obojene u posebne boje, a samo takmičenje podsjeća na nomadske seobe i odražava se u znak sjećanja na lokalnu legendu.

Legenda kaže da je jedan pastir iz plemena Karakoyunlu u Calu čuvao ovce begovske porodice Oguz, a nedugo zatim se zaljubio u kćerku vlasnika stada. Čoban je zaprosio djevojku, a beg nije bio zadovoljan izborom svoje kćeri i postavio im je uvjet da tri dana daju sol ovcama, a da ih potom prevedu preko rijeke, bez da ijedna ovca pije vodu iz rijeke. Zaljubljeni čoban je uspio izvesti begov uslov, ali beg mu ni tad nije dozvolio brak s njegovom kćerkom. Djevojka je ubrzo oboljela i umrla, a nakon što je okrivljen za njenu smrt i protjeran iz sela, pastir je život proveo u planini svirajući ljubavne pjesme na svojoj fruli.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*