Za infrastrukturu i elektrifikaciju povratničkih naselja u BiH osigurano više od 2 miliona KM

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine potpisala je Sporazum o udruživanju sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2018. godinu. Za infrastrukturne projekte i elektrifikaciju povratničkih zajednica osigurana su dva miliona i 225 hiljada KM.
Dva miliona KM osiguralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna enitetska ministarstva po 50.000 KM, a Brčko distrikt je izdvojio 25.000 KM.

“Sredstva u vrijednosti od milion i 525.000 KM rasporedit će se za finansiranje 49 projekata u 27 gradova i općina, između ostalih, Bihać, Bijeljina, Lopare, Konjic, Derventa i druga mjesta. Također, 700.000 KM bit će usmjereno za 35 projekata elektrifikacije povratničkih gradova i općina, među kojima su Prijedor, Srebrenica, Višegrad, Vlasenica i drugi”, kazao je predsjednik Komisije Mato Jozić.

Istaknuto je da je jedan dio sredstava za sada neraspoređen, ali da će Komisija u septembru donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva kako bi sva sredstva bila iskorištena i kako bi svi koji su aplicirali bili izabrani.
“Pored odabranih projekata, potreba za infrastrukturnim projektima i elektrifikacijom zajednica je veća od raspoloživih sredstava. Kada je riječ o infrastrukturi, javilo se 111 općina, blizu 4.500 domaćinstava je iskazalo potrebu za elektrifikacijom. Potreban je veći finansijski angažman pa pokušavamo ojačati saradnju s elektrodistribucijama”, kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*