(VIDEO) Važnost adekvatne brige o organizmu prilikom naglih vremenskih promjena

Ovih dana svjedoci smo nagle promjene vremena, što može izazvati probleme po zdravlje. Nakon jakog pada temperature, ponovo se najavljuje toplije vrijeme i temperature oko 30 stepeni Celzijusa, što je određeni šok za organizam. Ljekari upozoravaju na važnost adekvatnog oblačenja, prilagodbe ambijentalnog prostora, kao i redovnih terapija.

Ljekar u Službi hitne medicinske pomoći tuzlanskoga Doma zdravlja, Emir Alić, specijalista urgentne i sudske medicine, kaže da najviše problema imaju starije osobe, gojazne, kao i kardiovaskularni bolesnici.

Dodaje da je potrebno prilagoditi se temperaturnim promjenama adekvatnim oblačenjem – prirodnih materijala ili slojevitim oblačenjem pri vremenu kakvo je ovih dana, ali je potrebno paziti i na klimatizaciju prostora.

Broj pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla posljednjih dana nije naročito povećan, a ljekari apeluju da hronični pacijenti ne propuštaju svoju redovnu terapiju, naročito za visok krvni pritisak ili druge poremećaje srčanog rada.

Doktora Alića smo ugostili u jutarnjem programu Radio televizije 7 Tuzla.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*