Thaci i Haradinaj različito vide ideje o redizajniranju granica Kosova

Nekoliko hiljada prosvetara protestovalo je danas u Beogradu tražeći tokom šetnje od Ministarstva prosvete, Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne uprave da svi prosvetni radnici budu svrstani u devetu platnu grupu, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je počeo ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, odakle su predstavnici četiri reprezentativna sindikata poručili da su ujedinjeni u protestu pod nazivom “Pravda ispred para” sa jednim zahtevom – da svi sa sedmim stepenom obrazovanja, koji rade u prosveti budu prebačeni iz osme platne grupe u devetu.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković navela je i da će od ponedeljka nastaviti svoju borbu za ispunjenje tog zahteva kroz štrajk koji će biti organizovan 3, 11, 19. i 27. septembra.

“Ovo je jedna od retkih prilika da možete da vidite sva četiri sindikata sa jednim zahtevom. Niko nas nije zvao na pregovore i apsolutno pregovora nema. Očekujemo poziv, ozbiljni smo ljudi i ozbiljno radimo”, kazala je ona.

Predsednik GSPRS “Nezavisnost” Tomislav Živanović zamolio je prisutne da pozdrave Ministarstvo prosvete koje je nazvao “sivi dom”.

“I da se od danas ne ponašamo kao čuvari ovog sivog doma”, kazao je.

U ime Sindikata obrazovanja Srbije, obratila se predsednica tog sindikata Valentina Ilić koja je navela da je podrška protestu stigla i od sindikata u regionu, odnosno 12 evropskih zemalja, među kojima sindikata iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković istakao je da bi deveta platna grupa omogućila povećanje plata u obrazovanju za 10 odsto.

Protestu je prisustvovao i predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković, koji je istakao da je velika stvar što su ovde svi sindikati prosvete.

“Samo solidarni možemo nešto da uradimo. Ako se ne ujedinimo, nećemo ništa postići i nigde nećemo stići”, poručio je.

Stojiljković je ispred Vlade Srbije, gde su sindikati pročitali svoj zahtev, rekao i da će u ponedeljak pregovarati sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, kao i sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim.

“Budite sigurni da ono što ste vi tražili, da će to biti i naš prioritet”, kazao je.

Prosvetari su protest posle Vlade Srbije nastavili do poslednje odrednice, odnosno Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave gde su poručili da će nastaviti svoju borbu kroz štrajk.

Štrajku su se zasad odazvali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, kao i Sindikat radnika u prosveti Srbije, dok se odluka Sindikata obrazovanja Srbije očekuje u toku dana.

Tokom protesta, bio je blokiran saobraćaj u Nemanjinoj ulici, a okupljeni su osim zastava sindikata, nosili i transparente “Do pobede s (g)lavom prosvete” i “Siromah sam, ali sam bibliotekar”.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*