Slovenija: Paravojna formacija priprema se za “odbranu granice”

Slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao “Štajerska garda”, objavili su na društvenim mrežama fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji gdje su naoružani i maskirani i navodno se pripremaju za “odbranu granice”.

Andrej Šiško, nekadašnji predsjednički kandidat i vođa navijačke grupe Nogometnog kluba Maribor, pripadnik krajnje desnice i zagovornik samostalne štajerske države, potvrdio je medijima da je on na čelu ove grupe.

Šiško je poručio da će se 13. septembra u Ljubljani okupiti veliki broj ljudi koji će tražiti od nove vlade Marjana Šareca da pooštri uvjete ulaska u Sloveniju.

Rat protiv muslimana i ljevičara
Portal “24ur” piše da pripadnici ove jedinice tvrde da se “slovenački radikalni desničari spremaju za rat sa muslimanima i ljevičarima” i najavljuju “vrelu jesen” i proteste.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je neprihvatljivo da naoružana grupa muškaraca skrivenih iza crnih kapuljača prijeti, a u rukama drži puške i sjekire.

Premijer u tehničkom mandatu Miro Cerar rekao je da se ovako širi mržnja i da Slovenija nema nikakve potrebe za paravojnim grupama.

Mediji prenose da se slovenačka policija još nije oglasila o ovom slučaju, kao i da brojni Slovenci nisu vjerovali da se ovakve stvari dešavaju u toj državi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*