Prva finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske: Svako je lijep na svoj način

Sara Iftekhar, dvadesetogodišnja studentica prava iz Yorkshirea, prva je finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske.

Iako su se muslimanke s hidžabom i ranije takmičile na izboru za Miss Engleske, Sara Iftekhar prva je koja je stigla do finala. Sara je u julu ove godine objavila selfie i napisala kako je nevjerovatno što je stigla tako daleko, a sada je izrazila nadu da će pobijediti na takmičenju.

“Ovo je nevjerovatno iskustvo i nešto što nikada neću zaboraviti. Vječno ću biti zahvalna na mogućnostima koje sam dobila time što sam postala finalistica na takmičenju za Miss Engleske”, rekla je.

Ona, između ostalog, sudjeluje na ovom takmičenju kako bi prikupila novac za humanitarnu akciju “Ljepota sa svrhom” koja pomaže djeci širom svijeta koja žive u nehumanim uvjetima. Ukoliko pobijedi,, Sara će u decembru učestvovati na takmičenju za Miss svijeta koje će biti održano na kineskom otoku Hainan.

Sara je naglasila da na takmičenju sudjeluje kako bi pokazala da ljepota nema definiciju i da je svako lijep na svoj način, bez obzira na težinu, rasu i boju.

Početkom ove godine Halima Aden je ušla u historiju tako što je postala prvi model s hidžabom na naslovnici britanskog Voguea.

“Postoji mnogo muslimanki koje osjećaju kao da se ne uklapaju u društvene standarde ljepote. Samo im želim poručiti da je uredu biti drugačiji, jer je i drugačije lijepo”, rekla je Aden.

Iz britanskog Odbora za prava žena i jednakost spolova kažu da su zbog diskriminacije, islamofobije i stereotipizacije muslimanke u Velikoj Britaniji ugrožene. Rasprava o muslimankama koje nose hidžab ponovo je pokrenuta u augustu ove godine nakon što je bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao da ga muslimanke koje nose nikab podsjećaju na “poštanske sandučiće” i “pljačkaše banaka”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*