Mnogo je kombinacija: Kako Marinovićevi Zmajići mogu do Eura?

Velika pobjeda nad Švicarskom bila je peta uzastopna za U21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Zmajići su razbili Švicarce s 3:0 i prvi su u grupi 8 kvalifikacija za EP. Kako igraju, zaslužuju da odu na smotru najboljih evropskih selekcija u ovom uzrastu, ali nije sve u životu uvijek fer. Tako da, nažalost, može da se desi da pored svega ova divna generacija mladih i talentovanih igrača ostane i bez baraža, ali hajde da ipak budemo pozitivni i optimistični.

Da se uzalud ne nadamo, dodijelit ćemo Portugalu i Rumuniji po tri boda iz zaostalih mečeva protiv Lihtenštajna, tako da bi tabela u tom slučaju izgledala ovako: BiH 18 bodova, Rumunija 18, Portugal 16…

U preostala dva kola BiH ide na dva najteža moguća gostovanja, prvo u Rumuniju za četiri dana, a onda u Portugal 16. oktobra.

Naredno kolo bi moglo da bude odlučujuće. Za nas bi najidealnija opcija bila sljedeća: Pobjeda od tri razlike nad Rumunijom (jer smo u Zenici od Rumunije izgubili 3:1) i kiks Portugala u Velsu – idemo direktno kolo prije kraja na EP. S dvije pobjede također smo prvi.

Pobjeda u Rumuniji i bod u Portugalu donosi nam plasman na Euro.

Bilo kakva pobjeda u Rumuniji i poraz od Portugala može biti dovoljna, ali zavisit ćemo od mečeva Rumunija – Vels, odnosno Vels – Portugal.

Dva remija u nekim kombinacijama također mogu biti dovoljna, ali teško je očekivati da Vels pobijedi u Rumuniji. Ako bi se to i dogodilo, onda bismo bili ispred Portugala koji bi u slučaju pobjeda nad Lihtenštajnom i Velsom imao također 20 bodova, ali lošiji međusobni skor sa Zmajićima, dok bi Rumunija ostala na 19.

Šta ne želimo da se desi? Pobjeda u Rumuniji i poraz u Portugalu mogu nas baciti na treće mjesto ako obje ove selekcije dobiju mečeve protiv Velsa i Lihtenštajna.

Dakle, uslov za sve je dobra igra i pobjeda u Rumuniji, dok bi eventualnim porazom došli na prag ispadanja, a upitan bi bio i baraž.

Raspored do kraja:

11. septembar:
Rumunija – BiH
Švicarska – Lihtenštajn
Vels – Portugal

12. oktobar:
Rumunija – Vels
Lihtenštajn – Portugal

16. oktobar:
Vels – Švicarska
Portrugal – BiH
Rumunija – Lihtenštajn

(sportsport.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*