Uzaludna dominacija Sjeverne Irske, Duljević i Sarić pokorili Belfast

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je rezultatom 2:1 u Belfastu protiv Sjeverne Irske u susretu prvog kola grupe 3 lige B u Ligi nacija.

Izabranici Roberta Prosinečkog debitovali su danas u novom UEFA-inom takmičenju Ligi nacija i nije bilo baš idealno ako bismo gledali igru, ali koga briga ako je rezultat 2:1 u našu korist.

Od prve minute Sjevernoirci su napravili presing i mogla do vodstvau u prvoj minuti, no srećom sudija je samo odmahnuo nakon što su domaći tražili penal jer je Zukanović srušio jednog protivničkog igrača.

Uslijedile su minute opasnih napada Sjeverne Irske, dok su Zmajevi djelovali pogubljeno i nisu mogli da naprave ništa prema naprijed, već je jedino bilo važno sačuvati mrežu.

U 18. minuti McGinn je probio po desnoj strani i pucao, a Šehić odbranio. Dvije minute kasnije nova prilika za igrače u zelenim dresovima, ali smo se opet odbranili. Potom je Dallas šutirao s distance, no pored gola.

Tek u 30. minuti prva šansa za Zmajeve, kada je Višća ubacio s lijeve strane, Džeko pucao, ali odbranio mu je udarac golman Sjeverne Irske. I kada smo jedva čekali kraj prvog dijela, a koji je u tom trenutku bio daleko, došli smo do pogotka.

Igrala se 36. minuta kada je Haris Duljević na sjajno ubacivanje Džeke s lijeve strane postigao pogodak za 1:0 i veliko slavlje naših.

U nastavku meča domaći su ubacili u brzinu više i napravili potpunu opsadu našeg gola, a u 48. minuti Dallas je mogao da izjednači, no Šehić sjajno brani. Potom u 54. minuti Lafferty puca, nevjerovatna odbrana Šehića.

Redali su se opasni napadi i korneri za Sjevernu Irsku, a onda u 65. minuti velika greška odbrane domaćina, pa Elvis Sarić to koristi i zabija pogodak za 2:0.

Petnaestak minuta prije kraja Duljević je šutirao i pogodio stativu, pa smo mogli da dodatno pospemo sol po rani domaćina, koji su u šoku i nevjerici. Imali su statistiku na svojoj strani, veliki broj šansi, dvocifren broj kornera, ali na kraju su uspjeli tek u 94. da postignu utješni gol, a strijelac je bio Grigg.

Zmajevi se vraćaju u BiH i već u utorak u Zenici dočekuju Austriju, a nakon ove pobjede optimizam je porastao.

Sjeverna Irska – BiH 1:2 (Grigg 94/ Duljević 36, Sarić 64)

Sjeverna Irska: Peacock-Farrell, McLaughlin (od 69. Boyce), Lewis, Evans, Saville, McGinn (od 76. , Davis, Lafferty (od 69. Grigg), Dallas, Norwood, Cathcart.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Ćivić (od 76. Zakarić), Bešić, Višća, Duljević, Pjanić (od 84. Bajić), Džeko, Cimirot, Šunjić, Zukanović, Sarić (od 67. Krunić).

(sportsport.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*