Uragani mogu biti razorniji od atomske bombe u Hirošimi

Uragan Florence udario je o obalu Sjedinjenih Država, tajfun Manghkut približava se Filipinima, a tamošnje stanovništvo bježi li se sklanja pred mogućom katastrofom.

Uragan Florence oslabio je na kategoriju 2, no to ne znači da nije i dalje jako opasan.

Na Atlantiku i sjeveru Tihog oceana poznate su kao uragani, na istoku Azije zovu ih tajfunima, a na jugu Pacifika i u Indijskom oceanu ciklonima. Različita geografska imena za istu vrstu  tropskih oluja koji se formiraju u oceanima. Donose oblinu kišu, orkanske vjetrove, olujne udare, ogromne valove i mogu biti smrtonosne i razorne kad stignu do kopna.

“Vjetar i valovi tjeraju morsku vodu na priobalna područja, poput rijeka. Gotovo 30 tisuća ljudi u Sjevernoj Karolini već je bez struje, a taj broj raste”, rekao je Roy Cooper, guverner Sjeverne Karoline.

U svojim najgorim izdanjima ova su polja niskog tlaka energetski snažnija od atomske bombe koja je sravnila Hirošimu. Znanstvenici dugo upozoravaju da globalno zatopljenje čini oluje još razornijima, a mnogi tvrde kako su dokazi za to već vidljivi. Topli oceani daju novo gorivo koje hrani ciklone, a rast razine mora jača olujne udare pred kojima su obrane na obalama bespomoćne.

Prije nekoliko dana, glavni tajnik UN-a uputio je svijetu apel o klimatskim promjenama, tražeći hitnu odgovornost za budućnost svijeta.

Zapadni Atlantik prošle je godine pogodio niz katastrofalnih oluja poput Irme, Marije, te Harveyja koji je na području Houstona uzrokovao štetu od 125 milijardi dolara. Američka državna meteorološka agencija NOAA i britanski Met Office za ovu godinu predviđaju između pet i devet oluja treće kategorije ili jačih. Zbog pitanja infrastrukture, organizacije države i lokalnih zajednica, gotovo uvijek više stradaju već siromašna društva.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*