Sjeverna Koreja pristala zatvoriti lokaciju za testiranje i lansiranje projektila

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pristao je zatvoriti jednu od lokacija za testiranje i lansiranje projektila, javlja BBC.

Nakon sastanka održanog u Pyongyangu, Kim je postigao dogovor sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom o “denuklearizaciji”.

Kim je kazao da dogovor predstavlja “korak naprijed” prema vojnom miru na poluotoku. Dodao je da se nada posjeti Seoulu u bliskoj budućnosti, kada bi postao prvi sjevernokorejski lider koji je to učinio.

Glavni fokus samita bio je problem denuklearizacije. SAD i Sjeverna Koreja su pristale na saradnju kako bi se taj cilj ostvario, ali su pregovori stali. Pyongyang je sada odlučio ponovo potvrditi obećanje.

Moon je kazao da je Kim pristao trajno zatvoriti testnu lokacijuTongchang-ri koja se koristi za testiranje motora projektila, a to će biti obavljeno uz prisustvo eksperata relevantnih država kako bi oni potvrdili da lokacija više nije operativna.

Također, Kim je pristao zatvoriti nuklearno postrojenje Yongbyon gdje je Sjeverna Koreja navodno proizvodila materijal korišten u nuklearnim testovima, ali samo ako SAD pristanu na recipročnu akciju. Detalji nisu objavljeni.

Sjeverna Koreja je uništila svoju glavnu lokaciju za testiranje u Punggye-riju nedugo nakon što se Kim sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u junu.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*