Kineski investitori povlače se iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli?

Ukoliko do kraja septembra ne budu održane sjednice oba doma Federalnog parlamenta, na kojima bi jedina tačka dnevnog reda trebala biti izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kineski investitor će se povući iz projekta, potvrđeno je za BHRT iz ureda premijera Federacije.

Riječ je o kineskom konzorciju j China Gezhouba Group Company Ltd – CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd – GEDI.

Kako nam je rečeno, Vlada nije dobila zvanični akt, međutim, u usmenoj konunikaciji sa predstavnicima kineskog investitora ova informacija je potvrđena.

Kineski investitori su navodno očekivali da Parlament FBiH još na početku ove godine da zeleno svjetlo za izgradnju ovog bloka, najveće poslijeratne investicije u BiH vrijedne 1,5 milijardi BAM.

Vlada FBiH je tek 17. avgusta izdala garanciju za gradnju ovog kapitalnog projekta, a sve je na jučerašnjoj sjednici odobrila i Skupština dioničara Elektroprivrede BiH.

Cijela priča počela je 24. novembra 2017,. godine,kada je Vlada FBiH godine prihvatila zaključak tima za pregovore te je odobrila aktivnosti na usaglašavanje teksta garancije FBiH i drugih finansijskih dokumenata koji proizilaze iz Sporazuma o kreditnoj liniji izmedu Elektroprivrede BiH i Cexim Banke Kine.

Na telefonskoj konferenciji održanoj 22. januara i 9. februara 2018. godine Cexim Banka je prihvatila većinu prijedloga Tima za pregovore. U maju je sve jednoglasno usvojeno, no u Ministarstvu finansija FBiH je sve bilo privremeno stopirano.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*