5ba7ac48-4db8-4724-8ed9-281b0a0a0a7e-portugalska-galija-700x402

Jedna od najotrovnijih životinja na svijetu sve bliže hrvatskoj strani Jadrana

Portugalska galija, odnosno portugalska lađica koja spada u skupinu žarnjaka, ali zapravo nije meduza, jedna je od najotrovnijih životinja na svijetu. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara i čovjeku može dodirom nanositi strašnu bol, a može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti.
Nedavno je u talijanskim medijima odjeknula vijest da je na obalama regije Puglia, između gradova Pescare i Barija, pronađena portugalska galija, piše Glas Istre.

Kako prenose talijanski mediji, opasna portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, je tropska morska vrsta, koja, dakle, može biti i smrtonosna, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide.

Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. Unatrag nekoliko godina u Italiji je zabilježen i smrtni slučaj žene koja je dirala portugalsku galiju.

Dosad ta je životinja uočena i duž španske obale, na poznatoj Costa del Sol, u vodama grada Malage, u Francuskoj, a sada, eto, i na istočnim obalama Italije.

Iako je riječ o još uvijek premalo poznatoj vrsti, činjenica je da je unijela određen nemir i među žitelje, turiste, ali i među stručnjake koji ističu da se u zadnjem desetljeću njeno pojavljivanje udeseterostručilo. Pripisuje se to globalnom zatopljenju, pa shodno tome i zagrijavanju mora zbog čega se tropske vrste pomiču prema sjeveru, ali i balastnim vodama koje izbacuju veliki brodovi, a s kojima dolaze i te razne tropske i uglavnom invazivne vrste.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*