UNICEF: U Libiji 2,6 miliona djece treba pomoć

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) saopćio je kako 2,6 miliona djece u Libiji treba pomoć, a da je 500.000 djece u Tripoliju pod direktnom prijetnjom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju s potpisom direktora regionalnog Ureda za Bliski istok i Sjevernu Afriku Geerta Cappelaerea, izraženo je žaljenje zbog stradanja dvoje djece u napadu u Tripoliju izvedenom tokom vikenda.

Dodaje se kako je zbog sukoba raseljeno 25.000 ljudi, a polovinu čine djeca. Osim toga, mnoga djeca širom Libije prisiljena su boriti se u redovima militanata.

Zemlja je pogođena i nestašicom hrane, vode i električne energije, a stanovnici se suočavaju i sa mnogim zdravstvenim problemima. Jedan od njih su i ospice, koje se javljaju najčešće kod djece. UNICEF ističe kako je narušen zdravstveni sistem u zemlji zbog čega postoji mogućnost širenja zaraze.

Mnoge porodice koje su ostale bez krova nad glavom, smještene su u školama, podsjeća UNICEF, dodajući kako bi zbog toga mogao biti prolongiran početak školske godine planiran za 3. oktobar.

Ministarstvo zdravstva Libije prethodno je saopćilo kako je u sukobima u zemlji od 26. augusta smrtno stradalo 115 osoba, a oko 400 je ranjeno.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*