Novi platni sistem kako bi se zaobišle sankcije Iranu

Preostali članovi iranskog nuklearnog sporazuma uspostaviće novi platni sistem kako bi zadržali poslovanje sa Iranom i zaobišli američke sankcije, najavila je šefica vanjske politike EU Federica Mogherini.

Novi sistem pomoći će naftnim kompanijama i firmama da nastave poslovanje bez oslanjanja dolar i globalno tržište koje predvode SAD. Još se utvrđuje kako će tačno ovaj sistem funkcionisati, javio je BBC.

Mogherinijeva je najavila ovaj plan nakon razgovora u UN sa predstavnicima preostalih članica sporazuma – Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije.

U saopštenju se navodi da su oni riješeni da “zaštite slobodu svojih ekonomskih operatora u provođenju legalnog poslovanja sa Iranom”.

Ranije ove godine, američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma postignutog 2015. godine i ponovo uveo sankcije. Mogherinijeva je rekla da će tehnički eksperti razmotriti detalje novog platnog mehanizma.

Analitičari sumnjaju da će ovaj mehanizam biti izvodljiv imajući na umu da SAD mogu da modifikuju sankcije tako da obuhvate bilo kakav novi sistem.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*