Mektić: U BiH između 1.500 i 2.000 migranata

U Bosni i Hercegovini trenutno je između 1.500 i 2.000 migranata, a znalo ih je biti oko 5.000, potvrdio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je izrazio očekivanje da će i broj ulazaka u BiH biti smanjen imajući u vidu činjenicu da dolaze hladniji dani.

On je danas uoči sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj će ministri biti upoznati s najnovijim podacima o stanju ilegalnih migranata u BiH, ponovio da je vrlo malo migranata podnijelo zahtjev za azil što ukazuje na činjenicu da oni samo prolaze kroz BiH.

“Naša je obaveza da utičemo na takve migracije i zaštitimo bh. granicu od ilegalnih prelazaka, ali to nismo u mogućnosti u potpunosti učiniti i to ne samo mi nego niti jedna zemlja na ovoj ruti. Također, u obavezi smo da im pružimo humanitarnu zaštitu dok oni borave u BiH”, dodao je Mektić.

Najveći broj migranata je u Unsko-sanskom kantonu jer odatle žele preći u zemlje Evrope unije, ali i u Kantonu Sarajevo, no Mektić kaže da za sada nema većih problema osim sa smještajem, a najavio je da bi kasarna Ušivak kod Hadžića trebala ove sedmice primiti prve migrante.

U Unsko-sanskom kantonu migranti su smješteni u Đačkom domu u Bihaću i u hotelu Sedra kod Cazina dok Mektić ponovo poziva lokalnu vlast u Velikoj Kladuši da im izda dozvolu za priključak na vodu u prostorima bivšeg “Agrokomerca” koji je Vlada Federacije BiH dala na korištenje.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da će nakon oktobarskih izbora u BiH otkriti saznanja koja ima o pritiscima predstavnika međunarodne zajednice na izbore, Mektić je podsjetio da su iz BiH više puta pozivali da se izborni proces prepusti bh. institucijama i glasačima.

Dodao je da nema informacije o drastičnim pritiscima kao i da nema potvrde o tome da bi Vučić mogao doći na otvaranje novoizgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu.

Govoreći o slučaju smrti Davida Dragičevića, napomenuo je da je svima u interesu da slučaj bude riješen, smatrajući da postoji pravni osnov da u istragu bude uključen američki FBI jer postoje potpisani sporazumi koji omogućavaju da strane agencije budu uključene u istražne radnje.

Istaknuo je da je stvar Tužilaštva da li će da zatraži pomoć od neke strane agencije, ali kapaciteti i mogućnosti pomoći FBI i nekih drugih međunarodnih organizacija su veliki i trebalo bi iskoristiti sve što je formalno-pravno dozvoljeno da bude rasvijetljen slučaj smrti Davida Dragičevića.

Komentirao je i slučajeve zloupotrebe u procesu glasanja kada je riječ o mjestu glasanja pojedinih birača, ističući da su sva saznanja dostavljena Tužilaštvu i da je sada sve na toj bh. instituciji daljnje postupanje.

“Radi se o krađi identiteta što je ozbiljno krivično djelo. Potrebno je samo da Tužilaštvo završi posao i da se pokaže građanima da možemo da budemo pravna država makar u vrijeme održavanja izbora”, zaključio je Mektić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*