Sud odbio otkrivanje podataka o nadoknadama evroposlanika

Evropski parlament ima prava da odbije pristup dokumentima koji se odnose na nadoknade evropskih poslanika, jer ti dokumenti sadrže “podatke lične prirode”, zaključio je danas evropski sud.

Više novinara i novinarskih udruženja žalili su se Sudu pravde EU zbog toga što im Evropski parlament ne dozvoljava pristup dokumentima koji se odnose na dnevnice, troškove putovanja, nadoknade za opšte troškove i za troškove za pomoć poslanika u Evropskom parlamentu.

Sud je u svojoj odluci podsjetio da institucije EU mogu da odbiju pristup nekom dokumentu ukoliko bi njegovo objavljivanje narušilo zaštitu privatnog života i integriteta pojedinca, dodajući da traženi dokumenti sadrže informacije o identifikovanim fizičkim licima, odnosno evropskim poslanicima.

Sud je naveo da novinari koji su tražili da vide te dokumente nisu uspjeli da dokažu da je predaja tih ličnih podataka potrebna da bi se osigurala dovoljna kontrola troškova.  Troškovi putovanja poslanika odnose se na troškove prevoza od Brisela do Strazbura gdje se nalazi Evropski parlament, avionom (biznis klasa), vozom (prva klasa) ili kolima, prenosi AFP.

Dnevnice se isplaćuju u visini od 313 eura dnevno za prisustvovanje radu parlamenta u Briselu ili Strazburu za pokrivanje troškova smještaja ili hrane.

Nadoknada za opšte troškove isplaćuje se u visini od 4.416 eura mjesečno da se pokriju troškovi aktivnosti vođenih u izbornoj jedinici.

Troškovi za pomoć u parlamentru mogu da dostignu 24.526 eura mjesečno, oni ne idu direktno poslaniku a namijuenjeni su regrutovanju pomoćnika i sekretarijata.

Svaki evropski poslanik ima neto platu od 6.611 eura mjesečno.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*