Danas izricanje presude Sanjinu Sefiću

Nakon završnih riječi optužbe i odbrane, odnosno okončanja krivičnog postupka, danas bi u Kantonalnom sudu u Sarajevu trebalo da bude izrečena presuda u predmetu “Sanjin Sefić i drugi”.

Sanjin Sefić je optužen da je 10. oktobra 2016. godine vozeći brzinom većom od 105 kilometara na sat, prošavši kroz crveno svjetlo, na pješačkom prelazu ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu automobilom usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta udesa.

Sefića se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nesreći.

Optužba je u završnim riječima zatražila da Sefiću bude izrečena maksimalna zakonska kazna za spomenuta krivična djela, dok je odbrana predložila izricanje oslobađajuće presude.

U ovom predmetu su optuženi i Sanjinova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koje optužnica tereti za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Saru Sefić, Alića i Salihovića se tereti da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz Bosne i Hercegovine, tako što su ga prevezli do Graničnog prelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Sauda Nišića optužnica tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Suđenje u predmetu “Sefić i drugi” počelo je 21. marta 2017. godine, nakon što je prvooptuženi poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u januaru iste godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*