(VIDEO) Počela humana misija heklanja “hobotnica čudesnica” za bebe u inkubatorima: Poziv Tuzlacima da se uključe

Studentsko vijeće Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli motivisano akcijom grupe volonterki „Hobotnice čudesnice za bebe (BiH)“ koje heklaju hobotnice čija je svrha da prijevremeno rođenim bebama olakšaju njihove prve dane života u inkubatorima pokreće sedmičnu radionicu heklanja specijalnih hobotnica čudesnica koja će trajati do kraja tekuće akademske godine.

Najjednostavnije rečeno, krak hobotnice čudesnice podsjeća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba osjeća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku, ručicom se drži za krak i ne čupa sonde u inkubatoru.

Važno je istaći da hobotnice čudesnice moraju ispunjavati tačno određene standarde da bi mogle ispuniti svoju humanu misiju, te moraju biti napravljene od posebnog materijala, te biti tačno odreženih dimenzija. Materijal za hobotnicu mora biti 100 % pamučni konac a igle za heklanje br.2, 5.

Radionice heklanja hobotnica za prijevremeno rođene bebe će se održavati svakog utorka od 19 do 20 sati na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli koji se nalazi pri medicinskom fakultetu –  kanncelarija broj 17.

Organizatori radionica heklanja hobotnica, pozivaju sve građane/ke da se pridruže, te ističu da ukoliko neko ne zna heklati a ima želju da učestvuje, na radionici će naučiti. Također, moguće je izvršiti i donaciju materijala za heklanje.

Kada ova humana akcija bude završena, dio hobotnica čudesnica će biti doniran bebama u UKC Tuzla i ostalim kliničkim centrima u BiH gdje bude potrebno.

Kontakt osoba za učešće u radionici u Tuzli:

Amila Rekić

062/126-271, amilarekic01@gmail.com

Opširnije u prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*