Djeca s razvijenim jezičkim vještinama uspješnija u životu

Neka istraživanja su pokazala da su razvijene jezičke sposobnosti kod djece izuzetno dobar znak koji ukazuje na mogućnost uspjeha u svim sferama života u kasnijoj životnoj dobi.
Djeca koja su u predškolskoj dobi pokazala interes za osnove matematike, jezika, pa čak i za druženje i kooperaciju, vjerovatnije je da će biti uspješnija u istim ili sličnim oblastima i u kasnijoj životnoj dobi u odnosu na ostale.

Prema istraživanju Univerziteta u Washingtonu, vrijeme je da svoju djecu počnete učiti vještinama vezanim za jezik koje će mnogo pomoći pravilnom razvoju vašeg djeteta.

Stalno slijeđenje gramatičkih pravila kod djece i širenje vokabulara neće samo poboljšati njihove sposobnosti vezane za govornu i pisanu riječ, već će se pospješiti i njihove akademske i društvene performanse.

Studija je u svoj fokus postavila ispitivanje sveobuhvatnih čitalačkih navika kod djece i pokušala je odgovoriti na pitanje šta je zapravo ključni razlog njihovog uspjeha u kasnijoj životnoj dobi. Tačnije, naučnici su pokušali doći do zaključka šta u najvećoj mjeri utječe na razvoj emocionalnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih sposobnosti, a došli su do zaključka da je to uglavnom čitanje, matematika i vještine usmenog i pismenog izražavanja.

U istraživanju je učestvovalo 1.200 djece, a posebna pažnja bila je usmjerena na akademske i društvene vještine vezane za specifičnu dobnu skupinu i razrede koje djeca pohađaju.

Studija je objavljena u medicinskom žurnalu “Early Childhood Research Quarterly”.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*