Dodir roditelja i bebe izuzetno važan za pravilan razvoj djeteta

Kako prenosi Emma's Diary blog, fizički kontakt roditelja i djece od nemjerljive je važnosti za pravilan kognitivni razvoj djeteta.
Kontakt bebine s majčinom kožom odmah po rođenju važan je dio procesa vezivanja, a ako je moguće ljekari i babice trebali bi odmah po rođenju novorođenče staviti u majčino naručje. Ovo nije pozitivno samo u emocionalnom smislu, ovo može smanjiti plakanje babe, zadržati njenu tjelesnu temperaturu i može pomoći bebi da uspješno doji.

Općepoznato je da uznemirena beba može biti utješena nježnim dodirom ruke. Također, lagana masaža bebine kože može biti još jedan divan način povezivanja, a također i način kako uspavati malo dijete.

Dok se inače mala djeca nose u naručju, pri čemu ostvaruju izuzetno blizak kontakt s roditeljima, izuzetno je važno odvojiti vrijeme za posebne oblike dodirivanja, kao što su naprimjer poljupci.

Ako primijetite da je vaše dijete raspoloženo, pomilujte ga ili ga zagrlite kako bi se osjećalo sigurnim. U slučaju ljutnje, često je najbolje sačekati dok se dijete smiri prije nego što ćete ostvariti bilo koji oblik dodira.

Također, mnoge bebe se čvrsto drže svoje dekice ili igračke, u čemu pronalaze udobnost dodira. To kasnije može biti problem pri odvajanju djeteta od njegovog krevetića ili omiljene mu igračke.

Vaša beba instinktivno nastoji istražiti različite materijale tako što se igra s različitim predmetima mekane i tvrde konzistencije. Međutim, vrlo je bitno izbjegavati davati djetetu ugaone (plastične) i okrugle (u obliku loptice) igračke.

Ako izađete u park, pustite dijete da dodirne ono što se nalazi oko njega. Naprimjer, gruba tekstura drveta bit će fascinantna, ali isto tako i opalo lišće.

Ljudi imaju puno nervnih završetka na koži, koji nam pomažu da primamo različite informacije kao npr. da li je nešto što dotaknemo vruće ili hladno.

Bol u ranoj fazi života može biti vrlo opasan za zdravlje mozga i roditelji moraju biti oprezni kada im djeca daju signale koji upućuju da su se opržila i sl.

Isto tako, plakanje može biti indikacija da vaša beba ima neku vrstu neugodnosti. Uvijek provjerite da li postoje neudobnosti u krevetiću, neravnine ili je riječ o tijesnoj odjeći zbog koje bi vaša beba mogla biti uznemirena.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*