Sarajevo: Žene regije potpisale sporazum o preduzetništvu

Predsjednice najuticajnijih udruženja koje okupljaju žene preduzetnice u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini potpisale su u Sarajevu sporazum o saradnji.

Misija ove regionalne inicijative, jedinstvene ne samo u jugoistočnoj Evropi, nego i u svijetu, u prvom redu je saradnja među ženama u preduzetništvu četiri države, Slovenije, BiH, Srbije i Hrvatske, a cilj je ohrabriti žene na veći preduzetnički angažman.

Sporazum su potpisale predsjednice najaktivnijih i po broju članica i članova najbrojnijih udruženja u sve četiri države jugoistočne Europe – ”Virtualni ženski poduzetnički centar” iz Zagreba na čijem je čelu poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić, „Promocija zdravog života“ na čelu s poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, “Društvo Miniaturna – Mala misao, velika djela”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin, te “Poduzetnice IN” iz Bosne i Hercegovine, kojeg predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva.

Tufo smatra da je zastupljenost žena u oblasti preduzetništva mnogo manja nego što bi trebalo da bude.

“Žene nisu nigdje dovoljno zastupljene, ni u velikim preduzećima, ni u politici, ni u Upravnim odborima. Misija ove regionalne inicijative u prvom je redu saradnja među ženama u poduzetništvu “, naglasila je ona.

Ove nevladine organizacije u četiri države jugoistočne Evrope okupljaju više od pet hiljada žena u preduzetništvu, kako vlasnica kompanija i zanata, tako i onih koje razmišljaju o preduzetnštvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*