Zdrave prehrambene navike čuvaju zdravlje zuba

Zubi igraju ključnu ulogu u preradi hrane koju jedemo i od suštinskog je značaja da se brinemo o njima. Sljedeći savjeti će vam pomoći da zaštitite zdravlje zuba i očuvate njihovu bisernu bjelinu, piše Health24.
Naši zubi su neophodni za kidanje i žvakanje hrane. Međutim, oni nisu neuništivi i trebaju stalnu brigu i redovno održavanje.

Ono što jedemo i pijemo ima snažan utjecaj na zdravlje naših zuba, a slatkiši i zaslađena pića snažno doprinose propadanju zuba. Čvrsta hrana duže se zadržava u ustima nego tečnost i stoga ima više potencijala za stvaranje plaka.

Ograničite unos slatkiša

Slatkiši su već dugo bili povezani s oštećenjem zuba pa je zbog toga vrlo važno s mjerom uživati u slasticama, ali ne samo slatkišima, biskvitima i kolačima, već i slatkim pićima kao što su gazirana i energetska pića. Zapamtite da obrađena, pakovana hrana i začini, kao što su kupovne salate, žitarice ili sos od paradajza, imaju iznenađujuće mnogo šećera.

Izbjegavajte ljepljivu i kiselkastu hranu

Hrana ljepljive konzistencije duže će se držati na zubima pri čemu će stvarati plak. Hrana poput meda, suhog voća ili grožđa može ostati na površini zuba i povećati opasnosti za usnu duplju.

Kisela hrana također brzo povećava proces propadanja zuba. Kisela pića i hrana poput alkohola, kafe, čipsa od krompira, ali i paradajza i agruma može dovesti do oštećenja.

Zdrava ishrana preduvjet očuvanja oralnog zdravlja

Zdrava ishrana je od vitalnog značaja za ukupnu dobrobit tijela, uključujući i vaše oralno zdravlje. Uključite u ishranu puno voća i povrća, mahunarke, integralne žitarice i prirodne izvore proteina kao što su riba ili piletina. Ovo će osigurati širok spektar hranjivih materija za optimalno oralno zdravlje.

Kalcij je izuzetno bitan za zdrave zube

Optimalan nivo kalcija u vašoj ishrani, koji se može postići uzimanjem mliječnih proizvoda, jaja ili zelenog povrća, također je presudan za zdravije zube, jer kalcij pomaže u jačanju kostiju i zuba.

Nedostatak kalcija može izazvati osteoporozu, što nije samo štetno za kosti, već može uzrokovati i probleme s vašim zubima i desnima. Desni imaju ulogu “sidra” za zube i ako su desni oštećene, gubitak zuba je vjerovatniji. Oni koji imaju osteoporozu imaju tri puta više gubitka zuba od onih koji nemaju.

Ograničite unos nezdrave hrane i pića

Bilo koji oblik obojene hrane ili pića, kao što su kafa, čaj, crveno vino, jagodičasto voće, neke vrste sirćeta i bogati sosovi mogu oštetiti bjelinu zuba kada ih konzumirate u velikim količinama. Čistite zube, pijte vodu ili isperite usta čim završite jelo, jer ćete na taj način ukloniti pigmente koji štete zubnoj caklini.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*