Dickson: Trebalo bi razdvojiti kantonalne i opće izbore u BiH

Posmatrači Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope jedina su međunarodna misija koja je nadgledala kantonalne izbore u Bosni i Hercegovini, a šef misije Kongresa Stewart Dickson je danas u Sarajevu ocijenio da je izborni dan protekao u najboljem redu, te da su izbori bili jako dobro pripremljeni.
Dickson je kazao da su došli na poziv Centralne izborne komisije (CIK) BiH da procijene kantonalne izbore, te da će se fokusirati samo na te izbore. Jučer je bilo prisutno 18 promatrača koji dolaze iz 17 zemalja i bili su na 150 izbornih mjesta.

Po njegovim riječima, bili su u prilici da odu u glavni centar gdje se vrši brojanje, tako da su vidjeli novu tehnologiju koja je primjenjena ovaj put.

– Mogu da kažem da je izborni dan jučer protekao u najboljem redu, da su izbori bili jako dobro pripremljeni – ocijenio je Dickson.

Napomenuo je da su, kad se radi o praktičnoj organizaciji, uočili određene nekonzistentnosti u radu, navodeći primjer da su imali problem da odrede kojoj partiji pripadaju članovi biračkih odbora, koga su predstavljali i u tome je bila mala poteškoća.

Dodao je da su liste mogli pogledati kada su ušli u samu prostoriju, tako da su mogli da vide koji su to članovi, ali samo u nekoliko slučajeva je pored imena bila naznaka iz koje partije dolazi ta osoba.

Dickson kaže da su primijetili da je u nekoliko slučajeva bilo i pripomognutog glasanja, što smatraju da nije opravdano.

– Smatramo da tu ima prostora da se poboljša način tajnog glasanja, da se tu nešto može unaprijediti – naveo je on.

Drugi problem koji su primijetili je da članovi odbora glasno čitaju ime i prezime osobe koja dolazi da glasa, glasača.

– Određeni članovi partija u odborima su mogli da primjete ko je glasao, a ko nije. Čuli su njihova imena. To predstavlja određenu prepreku vezano za tajno glasanje. Tako da u toj cijeloj atmosferi u kojoj se pričalo da postoji kupovina glasova, da su građani pod pritiskom, ovo je jedan element koji smatramo da je frustrirajući kada su još građani izloženi tome da se čuju njihova imena – smatra Dickson.

Posmatrači su zapazili i da je prilično dugo vrijeme koje je potrebno da jedan glasač glasa, tako da su se stvarali redovi.

– Pored kantonalnih, imali smo opće izbore i tu se rješavaju pitanja koja su od velike važnosti za cijelu zemlju, tako da opći izbori ‘bacaju u sjenu’ kantonalne izbore koji su se održavali istog dana. Kada uzmemo u obzir sve nadležnosti kantona u okviru Federacije BiH i ulogu koju kantoni imaju u vrlo komplikovanom sistemu i načinu rada institucija u BiH, naš je čvrst stav i uvjerenje da bi se kantonalni izbori trebali odvijati odvojeno. Ne bi se trebali odvijati istog dana kada i opći izbori, nego da budu s lokalnim izborima – naglasio je Dickson.

Dodao je kako smatraju da bi se time dala prava uloga kantonima, da bi to bilo sasvim pravedno, a da bi se građani mogli valjano i pravovremeno informisati o svemu.

– Kada uzmemo u obzir nadležnosti koje su jasno iskazane kantona i općina, mislimo da bi ovaj način bio vrlo važan za razvoj i podsticanje lokalne demokratije. Čvrstog smo stava da bi trebalo razdvojiti kantonalne i opće izbore, tako da bi se na regionalnom nivou o ovome trebalo porazgovarati i dalje unaprijediti – kazao je Dickson.

Napomenuo je da su, pored promatračke uloge, bili u prilici da pruže pomoć i da vide šta rade političke partije, nevladine organizacije i građani u Mostaru. Smatraju da bi upravo razdvajanje kantonalnih i općih izbora i spuštanje na lokalni nivo pomoglo i bilo od velike važnosti za situaciju u Mostaru.

– Time bi se pojačalo povjerenje građana u institucije i u političke partije. Uvijek je naša zabrinutost ukoliko je slaba izlaznost, a ovim bismo podstakli građane i razvili njihovo povjerenje u institucije – zaključio je Dickson.

Zahvalio se Centralnoj izbornoj komisiji BiH na pozivu koji su im uputili.

– Oni su odradili jedan nevjerovatan posao kada se radi o pripremi izbora. Sve u svemu, mogu da kažem da su izbori bili dobro organizovani, unatoč nekonzistentnosti i naših određenih sugestija i primjedbi koje sam iznio – kazao je Dickson.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*