Preko 100 hiljada nevažećih listića za Predsjedništvo: 67.000 u FBiH, 39.000 u RS

Prema do sada prebrojanim glasovima na općim izborima, na nivou Predsjedništva BiH zabilježeno je više od 106.000 nevažećih glasačkih listića (više od 67.000 u FBiH i oko 39.000 u RS), i izvjesno je da bi taj broj mogao biti povećan kada se zbroje svi glasovi.

Ranije je objavljeno i kako je za Parlamentarnu skupštinu BiH 118.000 nevažećih listića, a za Parlament FBiH oko 56.000. Nešto manje nevažećih listića je na nivou Narodne skupštine RS – oko 34.000. Kada je u pitanju izbor predsjednika i potpredsjednika RS, nevažećih je više od 40.000. Na nivou kantona u FBiH, nevažećih je bilo 46.000 listića. Kada se zbroje svi nivoi, do sada je na općim izborima zabilježeno više od 400.000 nevažećih listića, prenio je Avaz.

Iz PDP-a su danas najavili kako će do kraja insistirati da se izvrši ponovno brojanje glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a.

– Uvjereni smo da su Mladen Ivanić i Vukota Govedarica dobili veći broj glasova od svojih protivkandidata Milorada Dodika i Željke Cvijanović, rekao je Igor Crnadak.

I iz SDP-a traže novo brojanje glasova, tvrde da je Denis Bećirović žrtva krađe.

– Sigurni smo da je Denis Bećirović žrtva izbornih prevara i krađa. Upozoravali smo na to i sada je potpuno jasno zašto ustvari nisu podržane izmjene Izbornog zakona o elektronskom glasanju i videonadzoru na biračkim mjestima – rekao je Nermin Nikšić.

Dodao je kako su u subotu lokalne izborne komisije masovno mijenjale na stotine članova biračkih odbora.

– Niko ne zna ko su ljudi koji su dovedeni i baš nekako na tim mjestima imamo veliki broj nevažećih listića. Zvanično smo upućivali brojne prigovore, ali je CIK ostao nijem i ovaj izborni proces je žestoko kompromitiran – rekao je Nikšić.

Činjenica da ima gotovo 100.000 nevažećih listića za izbor člana Predsjedništva BiH, nastavlja Nikšić, koji je bio najjednostavniji listić za glasanje, jasno ukazuje da se i u ovom izbornom ciklusu ponavlja pojava iz prethodnih.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*