Završen projekat “Razvoj sportskih navika i poštene igre kroz atletiku”

AK “Sloboda-Tehnograd” je obilježavajući “Dječiju nedjelju”, te sprovodeći Projekat “Razvoj poštene igre kroz atletiku” koji se realizuju u osam općina sa područja TK i RS, uz finansijsku podršku “World vision”, organizovala niz sportskih treninga u osnovnim školama u općinama Sapna, Lukavac, Petrovo i Tuzli. Takodjer, smo u saradnji sa Udruženjem “Malo srce” iz Tuzle koji okuplja osobe sa poteškoćama u razvoju i učenicima „Behrambegove Medrese“ koji su članovi našeg Kluba, organizovali atletske treninge na stadionu Tušanj, prezentujući inkluzivne treninge kao znak pažnje, tolerencije i zajedničkih mogućnosti osoba sa i bez invaliditeta.

Obavljajući dosadašnje treninge u osnovnim školama, još jednom smo pokušali skrenuti pažnju o značaju atletskog sporta za razvoj svakog djeteta.

Projektom “Razvoj sportskih navika i poštene igre kroz atletiku ” edukujemo ne samo djecu, već i njihove roditelje, da bi smo ukazali na potrebu djece za bavljenjem sportom, stimulišući ih da shvate da je za pravilan razvoj svakog djeteta potrebna veća fizička aktivnost i da sport i igra u ovom uzrastu nemaju alternativu.

Atletika je bazičan sport čije su elementarne radnje – kretanje, skokovi trčanja i bacanja nezamjenljiv preduslov za bavljenje svim sportovima i predstavlja logičan, prvi korak prema sportu. Evo samo nekoliko  pokazatelja koliko program „Dječija atletika” i fizička aktivnost  djece  može unaprijediti njihov pravilan rast i razvoj:

  1. Poboljšava koncentraciju – Fizička aktivnost povećava dotok krvi u mozak, a na taj način i dotok kisika i glukoze, potrebne za bolju koncentraciju i fokus.

Poboljšava pamćenje i vrijeme reakcije – Kada su aktivna, djeca brže reagiraju i bolje pamte. Oni s boljom kondicijom lakše i brže rješavaju kognitivne zadatke.

Podiže akademske rezultate. Vježba potiče rast i razvoj moždanih stanica, istovremeno otvarajući nove kapacitete za učenje.

Potiče kreativnost – Djeca koja su fizički aktivna imaju veću kognitivnu fleksibilnost i razmišljaju kreativnije i originalnije.

Potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost – Djeca koja redovno vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički.

Bolji san – Samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno utječe na bolji san svakog djeteta.

U zdravom tijelu, zdravi duh, vrijedi za već navedene prednosti svakodnevne vježbe kod djece. Međutim, fizička aktivnost značajno utječe i na zdravu težinu, zdravlje kostiju, motorički razvoj i kardiovaskularno zdravlje.

Bolji imunitet – Redovna fizička aktivnost potiče tijelo da se brže i lakše riješi nakupljenih toksina, te se tako lakše bori protiv raznih bolesti.

Donator ovog projekta je  „World Vision“, a pokrovitelj Ministarstvo rada i socijalne politke TK, Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Grad Tuzla.

(AK “Sloboda-Tehnograd”/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*