U poplavama koje su pogodile Majorku poginulo najmanje devet ljudi

U poplavama izazvanim obilnom kišom koje su prošle noći pogodile Majorku, poginulo je najmanje devet ljudi, a nekoliko njih se vodi kao nestalo, saopštili su lokalni zvaničnici.
“Broj umrlih zbog jučerašnjih jakih kiša je porastao na devet”, napisale su na Tviteru španske hitne službe.

Prema saopštenju španske vlade koja se nalazi na Balearima, šest osoba čiji identitet je poznat i dalje se vode kao nestale, a moguće je da taj broj nije konačan.

Lokalni zvaničnici su saopštili da je među stradalima i dvoje britanskih državljana.

“Prioritet je da se nađu preživjeli i pomogne osobama zarobljenim u kućama. Imamo puno kuća za odmor”, rekla je zamjenica gradonačelnika tog mesta Antonia Bauza.

Poplavama je najteže pogođeno mjesto Sant Lorens, koje se nalazi 60 kilometara od Palme, glavnog grada Majorke, a ta zona je veoma popularna turistička oblast.

Na snimcima koje je objavila španska televizija i lokalni mediji vide se poplavljene kuće, te vozila koja je odnijela bujica.

Regionalna vlada Balearskih ostrva saopštila je da je palo 220 litara kiše po kvadratnom metru.

Spasioci su u potrazi za nestalim, a oko stotinu ljudi je stiglo kao pojačanje lokalnim spasiocima sa dva helikoptera, osam vozila i psima, saopštila je španska vojna jedinica za hitne intervencije.

Nacionalna meteorološka agencija jutros je proglasila narandžasto upozorenje, treći nivo opasnosti na skali do četiri, za Ibicu i Fomenteru na Balearima, kao i za dio Katalonije, uključujući glavni grad Barselonu.

Regionalna vlada Baleara proglasila je trodnevnu žalost.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*